Overslaan en naar de inhoud gaan

Parkeeronderzoek en online enquête voor bewoners Diestsesteenweg (N29) in Tienen

Parkeeronderzoek en online enquête voor bewoners Diestsesteenweg (N29) in Tienen

Het Agentschap Wegen en Verkeer voert een parkeeronderzoek uit en nodigt de bewoners van de Diestsesteenweg in Tienen uit om een online enquête in te vullen. Dat gebeurt ter voorbereiding van de herinrichting van de Diestsesteenweg (N29, meerbepaald het stuk tussen de Albertvest (N3) en Deelberg. De steenweg vervult vandaag al veel functies, voor onder andere vrachtverkeer, automobilisten, omwonenden, handelaars, fietsers en schoolgaande jeugd. Hij is verouderd en er is nood aan meer veiligheid voor alle weggebruikers. Daarom plant het Agentschap Wegen en Verkeer samen met de stad Tienen en Fluvius de herinrichting van de steenweg.

>> meer informatie op onze website  

Tussen Diestsepoort en Deelberg 
De projectzone situeert zich tussen de Diestsepoort en het kruispunt met Deelberg en Houtemveldweg. De herinrichting zal de verkeersveiligheid verhogen.  De herinrichting sluit aan op het goedgekeurde bereikbaarheidsplan voor het stadscentrum en het circulatieplan dat de stad uitwerkt voor de omgeving van de nieuwe ziekenhuissite. Zo vormt de herinrichting van de Diestsesteenweg een van de puzzelstukken voor een betere mobiliteit in en rond Tienen.

Welke verbeteringen zijn er in zicht?

  • Veilige kruispunten: de drukke kruispunten met de Albertvest, Kabbeekvest, Pollepelstraat, Houtemstraat, Vissenakenstraat , Deelberg en Houtemveldweg worden vernieuwd. We zoeken naar oplossingen om het verkeer er veiliger te organiseren.
  • Veilige voet- en fietspaden: in heel de projectzone komen veilige voet- en fietspaden. 
  • Aanleg gescheiden riolering: Fluvius zal van de herinrichting gebruik maken om een gescheiden riolering aan te leggen doorheen het hele projectgebied. Zo worden afval- en regenwater in de toekomst apart afgevoerd.

Verdere verloop
Op dit moment start het studiebureau met een aantal voorbereidende onderzoeken zoals opmetingen, verkeerstellingen, grondonderzoeken en een parkeeronderzoek. De resultaten hiervan worden gebruikt om het ontwerp voor de herinrichting op te maken. Een concrete timing voor de effectieve werken kunnen we vandaag nog niet geven. Dit hangt onder meer af van de uitkomsten van de voorbereidende onderzoeken. 

Bevraging bij inwoners en handelaars van de Diestsesteenweg.
Om de herinrichting mogelijk te maken, is een reorganisatie van het parkeren op de Diestsesteenweg noodzakelijk. Daarom voeren we een een breed parkeeronderzoek. Het studiebureau voert de komende maand parkeertellingen uit. Daarnaast brengen we via een online bevraging in kaart hoe inwoners en handelaars de huidige parkeersituatie ervaren. Men kan deelnemen via de website van het agentschap voor 16 juni 2023. In een volgende fase organiseert het agentschap een dialoog- en infomoment waarin we samen de resultaten van deze bevraging en het ontwerp voor de Diestsesteenweg bespreken.