Opstart werken R30 Gentpoort in Brugge verschuift naar latere datum
Hoewel de omgevingsvergunning voor de herinrichting van de Gentpoort en Generaal Lemanlaan in Brugge toegekend is en de eerste fase van de voorbereidende nutswerken zijn afgerond, zullen de eigenlijke werken pas starten in het voorjaar van 2026 in plaats van dit voorjaar.
Grondige voorbereiding vóór werken kunnen starten
De verschillende kruispunten aan de Gentpoort aanpassen vergt heel wat voorbereiding. De kruispunten zelf zijn complex, sluiten op veel straten aan en krijgen veel verkeer te slikken. Er was veel voorbereidend onderzoek nodig: de riolering, de nutsleidingen, de verkeerslichten en het Zuidervaartje moeten immers aangepast worden. De verschillende betrokken overheden moesten daarover hun advies geven. De omgevingsvergunning werd ondertussen verleend.
Er werd een bijkomende voorwaarde opgelegd in de omgevingsvergunning om ook nog onderzoek te doen naar het effect van bemaling op de bomen in de omgeving tijdens de werken. Het wegpompen van grondwater om te kunnen werken in de bouwput heeft immers gevolgen voor de grondwaterstand in de omgeving en dus ook op de wortels van de bomen. Dit moest dus ook in kaart gebracht worden en toegevoegd aan het aanbestedingsdossier.
Strikte tijdsspanne voor uitvoering
Daarbovenop zijn we gebonden aan strikte voorwaarden voor sommige uitvoeringsonderdelen. Zo moeten bijvoorbeeld de kokers in het Zuidervaartje verlengd en gerenoveerd worden. Dit kan enkel bij een lage waterstand in een droge periode gebeuren. De ideale periode is de zomer maar vermits de aanbestedingsprocedure vertraging heeft opgelopen, komt de haalbaarheid van die timing in het gedrang. Ook moet er gewerkt worden aan de Gentpoortbrug zelf. Dat wil zeggen dat de brug gedurende enkele maanden afgesloten zal zijn voor het verkeer vanuit het stadscentrum. Gezien de zeer grote hinder die dit met zich meebrengt, kunnen deze werken enkel in de verkeersluwere zomervakantie gebeuren. Maar gezien de vertraging in de aanbestedingsprocedure is deze timing niet meer haalbaar, zelfs niet indien de procedure heel vlot zou verlopen. De aannemer moet immers na aanbesteding ook de nodige tijd krijgen om zijn planning uit te werken en de nodige materialen te bestellen. De levertermijn van de onderdelen voor de renovatie van het Zuidervaartje bedraagt 12 tot 16 weken.
De fases kunnen ook niet zomaar omgewisseld worden aangezien we met rioleringswerken te maken hebben en er dus een vaste volgorde in de werken nodig is.
AWV heeft samen met stad Brugge nog onderzocht of de fasering zodanig kan aangepast worden zodat er toch al werken dit jaar kunnen starten maar dit zou de totale duurtijd van de werken en de hinder serieus verhogen.
Dit alles heeft als resultaat dat de eigenlijke werken dit jaar niet meer zullen kunnen opstarten maar verschuiven naar het voorjaar van 2026. Voorafgaand zullen er wel nog bijkomende nutswerken worden uitgevoerd maar een timing hiervoor staat nog niet vast.
Het Brugse stadsbestuur keurde het aanbestedingsdossier alvast goed op de gemeenteraad van maandag 31 maart 2025. Na goedkeuring door alle partners kan het aanbestedingsdossier gepubliceerd worden en kan de gunning aan een aannemer vermoedelijk tegen de zomer gebeuren.
Nog vóór de start van de werken zal AWV samen met Stad Brugge een nieuwe infomarkt organiseren met informatie over de planning, werkwijze en ‘minder hinder’-maatregelen.
Overzicht van geplande ingrepen
Het kruispunt van de Generaal Lemanlaan (N337) met de Brugse Ring (R30), het kruispunt van de ‘kleine’ Generaal Lemanlaan met Brugse Ring (R30) en de kruispunten van de Generaal Lemanlaan met de Nijverheidsstraat en Daverlostraat worden aangepakt. In het verleden gebeurden er namelijk ernstige ongevallen op deze kruispunten. De ongevallen gebeurden voornamelijk tussen rechtsafslaand gemotoriseerd verkeer en overstekende fietsers en wandelaars.
Een greep uit de geplande aanpassingen:
- De Generaal Lemanlaan (N337) wordt een eenrichtingsstraat voor gemotoriseerd verkeer tussen de Nijverheidsstraat en de Brugse Ring (R30). Fietsers en voetgangers kunnen zich wel in beide richtingen blijven verplaatsen. Op de Generaal Lemanlaan komen er ook oversteekplaatsen met verkeerslichten, aan de kruispunten met de Daverlo- en Nijverheidsstraat. Fietsers krijgen op de hoofdstromen een aparte, volledig conflictvrije, groenfase zodat ze niet in conflict komen met gemotoriseerd verkeer. Dat wordt ingesteld op de kruispunten van de Generaal Lemanlaan met de Brugse Ring en de ‘kleine’ Generaal Lemanlaan.
Op de Brugse Ring (R30) verdwijnt het fietspad aan de buitenzijde van de weg, tussen de ‘kleine’ Generaal Lemanlaan en de Generaal Lemanlaan. In de toekomst rijden fietsers langs de ‘kleine’ Generaal Lemanlaan. Zo worden conflicten tussen vanop de Ring rechtsafslaand gemotoriseerd verkeer en rechtdoor rijdende fietsers vermeden.
- Boven het Zuidervaartje, aan het kruispunt van de Ring met de Generaal Lemanlaan, komt er een ruim opstelvak voor fietsers, zodat zij tijdens een aparte groenfase vlot kunnen oversteken naar de Brugse binnenstad. De Nijverheidsstraat wordt ook een eenrichtingsstraat voor gemotoriseerd verkeer, tussen de Blekerijstraat en de Generaal Lemanlaan. Zo is er geen conflict meer mogelijk tussen fietsers richting Gentpoort en rechtsafslaand gemotoriseerd verkeer naar de Nijverheidsstraat. Voor fietsers die vanuit de Gentpoortstraat staduitwaarts de Ring willen oversteken komt er ook een opstelstrook. Ook voor deze fietsers is er immers een conflictvrije groenfase.
Gescheiden riolering
Naast deze bovengrondse aanpassingen, zijn er ook ondergrondse werken nodig: er wordt gescheiden riolering aangelegd in de Generaal Lemanlaan, ‘kleine’ Generaal Lemanlaan en de Nijverheidsstraat. In de toekomst worden afval- en regenwater hier apart afgevoerd. Het afvalwater wordt vervoerd naar een waterzuiveringsinstallatie; het regenwater wordt vervoerd naar het Zuidervaartje.
Meer weten?
Alle informatie leest u op wegenenverkeer.be/gentpoort.