Overslaan en naar de inhoud gaan

Opening nieuwe tijdelijke fietsbrug over de Woluwelaan (R22)

Opening nieuwe tijdelijke fietsbrug over de Woluwelaan (R22)

Op 18 augustus 2021 opende Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken in aanwezigheid van het Agentschap Wegen en Verkeer, de aannemers de tijdelijke fietsbrug over de Woluwelaan. “Met de tijdelijke fietsbrug willen we ervoor zorgen dat fietsers en voetgangers tijdens de werken op een veilige en vlotte manier de Woluwelaan kunnen oversteken. Zo wordt de industriezone aan de westelijke kant van de Woluwelaan en het centrum van de gemeente Machelen met elkaar verbonden. De tijdelijke brug zal in principe blijven staan tot het einde van de werken, voorzien in het voorjaar van 2023”, duidt minister Peeters.  

Fietsomleiding ten westen en ten oosten in beide richtingen

De herinrichting van de Woluwelaan ging van start op 11 januari 2021 en loopt nog zeker door tot het voorjaar van 2023. Werken van deze omvang brengen hinder met zich mee. Die hinder beperkt zich niet enkel tot het autoverkeer, maar is er ook voor het fietsverkeer. Daarom zijn er twee omleidingen uitgestippeld voor fietsers. Die lopen zowel ten westen als ten oosten van de Woluwelaan. Om de omleidingsroutes duidelijk in beeld te brengen, maakten we een korte interactieve video. 

Ontdek de alternatieve fietsroutes
 

Tijdelijke fiets- en voetgangersbrug maakt veilige oversteek mogelijk 

Om niet enkel veilige fietsroutes te garanderen rond de Woluwelaan, maar ook op de Woluwelaan zelf, plaatsen we als minderhindermaatregel nu een tijdelijke fietsbrug. Deze komt ter hoogte van het kruispunt met de Budasteenweg en de Bergstraat, aan World Pack. Zo kunnen fietsers – maar ook voetgangers – veilig de industriezone bereiken komende van het centrum van Machelen, en omgekeerd. De fietsbrug kon niet eerder geplaatst worden, omdat fietsers dan middenin de werfzone ter hoogte van World Pack zouden fietsen. Nu deze zone zo goed als afgewerkt is, kan de tijdelijke fiets- en voetgangersbrug geplaatst worden.

 
Vlottere en veiligere verkeersdoorstroming op de Woluwelaan

Met de herinrichting werkt Wegen en Verkeer aan een betere en veiligere verkeersdoorstroming op de drukke verkeersas die de Woluwelaan vandaag is. Het verkeer zal er na afloop van de werken vlotter kunnen wisselen tussen de Woluwelaan en de ring rond Brussel (R0). Dat gebeurt via de op- en afritten die klaarliggen sinds 2017. Dankzij de bouw van een tunnel voor het doorgaande verkeer richting Vilvoorde en de aanleg van vrijliggende fiets- en voetpaden langs beide kanten van de weg, zal ook de mobiliteit en de levenskwaliteit van de directe omgeving verbeteren. Ook het openbaar vervoer verloopt in de toekomst vlotter door de aanleg van een vrijliggende busbaan in beide richtingen.  

Vlaams minister Lydia Peeters: “We bouwen de Woluwelaan in Machelen om van een grijze onoverzichtelijke gewestweg naar een groene hedendaagse boulevard waar actieve weggebruikers zich op een comfortabele en veilige manier kunnen verplaatsen. Daarnaast zorgen we ook voor een vlotte doorstroming voor zowel het verkeer als het openbaar vervoer.”