Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderhoudswerken in enkele tunnels in en rond het Antwerpse Scheldegebied in april

Onderhoudswerken in enkele tunnels in en rond het Antwerpse Scheldegebied in april

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) voert in april onderhoudswerken uit in enkele tunnels in en rond het Antwerpse Scheldegebied. Het betreft de Frans Tijsmanstunnel (R2), de Kennedytunnel (R1) en de Waaslandtunnel, met impact op de Sint-Annatunnel. Om de werken veilig te kunnen uitvoeren, zijn volledige tunnelsluitingen tijdens de nacht noodzakelijk.

In de Frans Tijsmanstunnel (R2), de Kennedytunnel (R1) en de Waaslandtunnel krijgen enkele onderdelen van de hoogspanningsinstallaties een onderhoudsbeurt. Het betreft bijvoorbeeld een controle van de werking op noodstroom, nazicht van de kabels en de aarding, enz. 

Volledige tunnelsluiting tijdens enkele nachten

Om de werken in alle veiligheid uit te voeren, sluit AWV de tunnels telkens gedurende één nacht in beide rijrichtingen. Doorgang voor de hulpdiensten blijft steeds verzekerd.

  • Tijsmanstunnel: tijdens de nacht van dinsdag 11 op woensdag 12 april, van 20.00 tot 05.00 uur.
  • Waaslandtunnel: tijdens de nacht van donderdag 13 op vrijdag 14 april en van donderdag 27 op vrijdag 28 april, telkens van 20.00 tot 04.00 uur. Deze werken hebben een impact op de Sint-Annatunnel, die van hetzelfde stroomnet gebruikmaakt. De Sint-Annatunnel zal telkens gesloten zijn van 18.00 tot 12.00 uur.
  • Kennedytunnel: tijdens de nacht van zaterdag 15 op zondag 16 april, van 01.00 tot 07.00 uur.

Impact voelbaar, omleidingen voorzien

Voor de sluiting van de Waaslandtunnel loopt de omleiding via de Kennedytunnel (R1). Er wordt dan wel nog gewerkt aan de verlichting. Het verkeer passeert in beide richtingen over één rijstrook. Wanneer de Kennedytunnel afgesloten is, rijdt het verkeer via de R2 in de haven. De Liefkenshoektunnel wordt dan tolvrij gemaakt. Tijdens de werken in de Tijsmanstunnel rijdt het doorgaand verkeer richting Gent om via de A12 - Scheldelaan (N101). Richting Nederland geldt een omleiding via de N101 - complex Zandvliet. 

Ook hinder voor Sint-Annatunnel en Kennedyfietstunnel

Wie de Sint-Annatunnel (voetgangerstunnel) of de Kennedyfietstunnel wil gebruiken, zal eveneens hinder ondervinden. De Sint-Annatunnel maakt gebruik van hetzelfde stroomnet als de Waaslandtunnel. Daarom wordt de tunnel tijdens die werken mee afgesloten, telkens van 18.00 tot 12.00 uur. De voetgangerstunnel is iets langer buiten dienst, aangezien de roltrappen en liften een langere tijd nodig hebben om te herstarten. De mechanismen die de tunnel doen draaien, moeten opnieuw grondig worden geolied na een langdurige stilstand. Tijdens de werken in de Kennedytunnel is de fietskoker eveneens niet toegankelijk. Wie de Schelde wil oversteken, kan via de app ‘Fietsverbindingen Schelde’ steeds de meest actuele informatie terugvinden over de beschikbaarheid van de Scheldekruisingen.

Baloise Antwerp 10 Miles op zondag 23 april

Het weekend na de paasvakantie maken auto’s en vrachtwagens plaats voor lopers in de Kennedy- en de Waaslandtunnel. De jaarlijkse Baloise Antwerp 10 Miles vindt dit jaar plaats op zondag 23 april. De Kennedytunnel richting Nederland wordt afgesloten van 11.30 tot 17.00 uur. In de Waaslandtunnel is in beide richtingen geen doorgaand verkeer mogelijk van 09.30 tot 19.00 uur. Ook bij de tunnelafsluiting voor dit sportevenement bestaat het risico op verkeershinder als weggebruikers hun route niet aanpassen.

De 10 Miles heeft ook een impact op de Sint-Annatunnel: aangezien een grote massa zich die dag tussen beide oevers zal bewegen, zijn fietsers omwille van veiligheidsredenen niet toegelaten in de tunnel van 07.30 tot 19.30 uur.

Meer info

De meest actuele info is steeds beschikbaar via de website www.wegenenverkeer.be/antwerpen of via de website van het Vlaams Verkeerscentrum. Op de website van het Verkeerscentrum staat een overzicht van alle tunnelsluitingen per tunnel.