Overslaan en naar de inhoud gaan

Vernieuwing verlichting en wandpanelen Kennedytunnel

Vernieuwing verlichting en wandpanelen Kennedytunnel

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Provincie

Plaats

Weg

R1

Vanaf 21 augustus 2022 start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met de vernieuwing van de verlichting in de Kennedytunnel (R1) in Antwerpen. Er komt een volledig nieuwe led-installatie met intelligente sturing. AWV zal daarnaast ook van de gelegenheid gebruikmaken om de tunnelwanden te vernieuwen. De werken zullen voornamelijk ’s nachts plaatsvinden en twee keer tijdens een weekend. Ze duren vermoedelijk tot midden mei 2023.

 

Wat en waarom?

Nieuwe ledverlichting en wandpanelen

In 2022 en 2023 voorziet het Agentschap Wegen en Verkeer een grondige vernieuwing van de verlichting in de Kennedytunnel in Antwerpen. Er komt een volledig nieuwe led-installatie met intelligente sturing in plaats van de huidige installatie met natriumlampen. De led-installatie komt zowel het comfort voor de weggebruiker als de verkeersveiligheid ten goede. De huidige verlichting is bovendien erg verouderd en valt steeds moeilijker te onderhouden.

AWV maakt daarnaast van de gelegenheid gebruik om ook de tunnelwanden te vernieuwen. Die panelen moeten sowieso deels worden verwijderd tijdens de werken om de bekabeling van de nieuwe verlichting uit te voeren.

Timing en impact?

Sluitingen Kennedytunnel: verwachte verkeershinder en omleiding

Om de verkeershinder te beperken, werkt AWV voornamelijk tijdens de nacht, telkens van maandag- tot en met vrijdagnacht van 21u00 tot 5u00. In een eerste fase, vanaf 21 augustus 2022, wordt gewerkt in de richting van Gent. Het verkeer wordt dan door de andere tunnelkoker geleid, waardoor er slechts één rijstrook beschikbaar is. U houdt bijgevolg best rekening met hinder in beide richtingen. De werken richting Antwerpen starten in januari 2023.

Ook de naburige oprit Linkeroever van de R1 is afgesloten tijdens beide nachten, reeds vanaf 20u30.

Aanvullend wordt ook gewerkt tijdens twee weekends, in december 2022 en mei 2023. Dat is noodzakelijk om de werken rond te krijgen. Door ook overdag aan de tunnelverlichting te werken, beperkt AWV het aantal sluitingsmomenten van de Kennedytunnel. Tijdens de weekendsluitingen wordt ernstige verkeershinder verwacht. AWV zal later nog communiceren over de exacte datums, de verwachte hinder en de omleidingen.

Overzicht sluitingen:

Richting Gent

  • Nachtelijke sluitingen van 21 augustus 2022 tot 19 december 2022, van 21u00 tot 5u00
  • Onder voorbehoud - Weekendsluiting van 2 tot 5 december 2022 OF 9 tot 12 december 2022

Richting Antwerpen

  • Nachtelijke sluitingen van 15 januari 2023 tot 23 mei 2023, van 21u00 tot 5u00
  • Onder voorbehoud - Weekendsluiting van 5 tot 8 mei 2023 OF 12 tot 15 mei 2023
     

Tijdens de nachtelijke sluitingen wordt het verkeer steeds omgeleid via de tunnelkoker in de andere rijrichting. Er vindt dus verkeer in beide rijrichtingen plaats in één tunnelkoker. Voor elke rijrichting is één rijstrook voorzien.

Over de verkeershinder tijdens de weekendafsluitingen wordt vooraf nog in detail gecommuniceerd.

Actuele verkeerssituatie

Informatie over de actuele verkeershinder is steeds terug te vinden op de website van het Vlaams Verkeerscentrum via www.verkeerscentrum.be.

Aangezien in de Kennedytunnel geen vervoer van gevaarlijke goederen is toegestaan, kan ADR-transport niet door de Kennedytunnel en moet het op lange afstand omrijden, bijvoorbeeld:

- vanop de R1 richting Gent: via de A12 richting Brussel, de gewestweg N16 (Temsebrug) en de E17 naar Gent

- vanop de E17 richting Antwerpen: via de E17 richting Antwerpen, de gewestweg N16 (Temsebrug) en de A12-Zuid richting Antwerpen

De maximaal toegelaten hoogte voor voertuigen in de Kennedytunnel bedraagt 4 meter.