Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe riolering en bredere fietspaden: vernieuwing Staatsbaan/Diestsesteenweg start maandag 16 oktober

Nieuwe riolering en bredere fietspaden: vernieuwing Staatsbaan/Diestsesteenweg start maandag 16 oktober

Maandag 16 oktober start het Agentschap Wegen en Verkeer met de vernieuwing van de Diestsesteenweg/Staatsbaan (N2) in Tielt-Winge en Bekkevoort. Tussen de Blerebergstraat in Tielt-Winge en de Robbesrodestraat in Bekkevoort komt een nieuwe riolering en krijgt de gewestweg bredere, afgescheiden fietspaden. De werken duren tot eind 2025, tot dan moeten fietsers en gemotoriseerd verkeer een omleiding volgen.

Bekijk de informatievideo die tijdens de infoavond getoond werd

Werken tot eind 2025

Er wordt sinds eind vorig jaar gewerkt op de Staatsbaan/Diestsesteenweg (N2). Als voorbereiding op de vernieuwing van de gewestweg verplaatsen nutsmaatschappijen alle leidingen voor water, elektriciteit en telecom. Vanaf maandag 16 oktober starten iets verderop het kruispunt met de Blerebergstraat in Tielt-Winge de werken aan de rijweg en fietspaden zelf. Er wordt eerst gewerkt aan de noordkant van de rijweg, waar het verkeer normaal gezien richting Leuven rijdt. De komende maanden schuift de werfzone stapsgewijs op richting Bekkevoort. Tegen eind 2025 moet het volledige stuk tot aan de Robbesrodestraat van iets meer dan 4 kilometer klaar zijn.

Verkeer omgeleid

Voetgangers kunnen tijdens de werken altijd voorbij de werfzone wandelen. Voor fietsers en gemotoriseerd verkeer wordt een omleiding aangeduid. De omleiding voor fietsers loopt in beide richtingen via de Oude Leuvensebaan en de Heuvelstraat, aan de noordkant van de gewestweg. Gemotoriseerd verkeer richting Diest volgt vanaf 16 oktober een omleiding aan de zuidkant van de gewestweg, via de Statiestraat, Halensebaan, Heiblokstraat, Driesstraat en de Robbesrodestraat. Buslijnen 370 en 552 van De Lijn volgen ook alternatieve routes.

Verkeer richting Leuven kan de eerste maanden nog over de Diestsesteenweg blijven rijden. Vanaf het voorjaar van 2024 wordt de werfzone uitgebreid tot aan het kruispunt met Schillekensberg en moet ook verkeer richting Leuven een korte omleiding volgen.

Nieuwe riolering en veilige fietspaden

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters:
De Staatsbaan/Diestsesteenweg (N2) is vandaag nog een brede gewestweg met drie rijstroken en een verouderde riolering. De komende jaren wordt de gewestweg grondig aangepakt. Er komt een gescheiden riolering waarbij huishoudelijk afvalwater en regenwater apart worden afgevoerd. De overbodige middenstrook verdwijnt om ruimte te maken voor bredere en veiligere fietspaden met een extra schuwzone tussen de rijweg en het fietspad. Ten slotte worden ook alle negen bushaltes langs de gewestweg vernieuwd.

Actuele informatie op wegenenverkeer.be/tielt-winge en wegenenverkeer.be/bekkevoort

Meer investeren in fietspaden
Het Agentschap Wegen en Verkeer investeert steeds meer in fietsinfrastructuur. Dankzij het Vlaamse relanceplan worden extra middelen vrijgemaakt voor fietspaden langs gewestwegen. Zo krijgt het fietsnetwerk in Vlaanderen meer vorm en wordt fietsen veiliger en comfortabeler, zodat morgen nog meer mensen de fiets nemen.