Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe fietstunnel in Tongeren klaar voor ingebruikname

Nieuwe fietstunnel in Tongeren klaar voor ingebruikname

Op dinsdag 19 december wordt de nieuwe fietstunnel onder de Bilzersteenweg (N730) in Tongeren feestelijk geopend. Minister Peeters en burgemeester Dewael trappen de bijna 20 meter lange en 7 meter brede tunnel open. De ondergrondse constructie van 640 ton zorgt voor een veilige kruising van de drukke Bilzersteenweg (N730) en verbetert de veiligheid en doorstroming voor fietsers uit het noorden van Tongeren richting centrum. Begin 2024 volgen nog de laatste esthetische afwerkingen.

Met deze nieuwe fietstunnel en fietspaden kunnen actieve weggebruikers nu veilig een drukke gewestweg kruisen om het station en andere bestemmingen in en rond Tongeren te bereiken. In combinatie met de toegankelijke en verhoogde bushaltes is dat weer een stap voorwaarts richting meer duurzame mobiliteit. De investering van 3 miljoen euro inclusief btw werd gefinancierd met middelen van de Vlaamse overheid en de Europese Unie.
 

Veilig fietsen op en onder Bilzersteenweg

Een jaar geleden werd de fietstunnel op het fruitspoor ingeschoven. Daarna volgden nog de afwerkingen van de wegenis op de Bilzersteenweg. De riolering, fietspaden, bushaltes en rijweg werden er aangepakt om meer fietsveiligheid, comfortabel openbaar vervoer en duurzaam waterbeheer te realiseren. De werkzaamheden inclusief voorafgaande nutswerken hebben bijna 2 jaar geduurd. 

Deze fietstunnel op het fruitspoor creëert een vitale verbinding tussen het stadscentrum van Tongeren, Hoeselt en Bilzen, en markeert een aanzienlijke vooruitgang op het gebied van veiligheid en doorstroming voor fietsers. De tunnel vormt een waardevolle toevoeging voor lokaal, recreatief en functioneel fietsverkeer op de Bilzersteenweg, fietssnelweg F79 van Sint-Truiden naar Tongeren en het uitgestrekte fietsknooppuntennetwerk. Met de geplande ontwikkeling van nieuwe fietspaden langs de Nieuwe Steenweg (N753) in een volgende fase, wordt verwacht dat de fietstunnel een veelgebruikte route zal zijn, waardoor de algehele fietsinfrastructuur aanzienlijk wordt versterkt.

In het voorjaar gebeuren er nog minimale afwerkingen aan de fietstunnel. Er komt een definitieve leuning en antigraffitilaag. Tenslotte wordt de zone rond de tunnel voorzien van groenbeplanting om mee op te gaan in de omgeving. 

Meer info over de fietstunnel