Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe fase van start aan de Woluwelaan (R22) in Machelen vanaf 21 december. Werken aan de tunnel lopen mee verder tot einde 2022.

Nieuwe fase van start aan de Woluwelaan (R22) in Machelen vanaf 21 december. Werken aan de tunnel lopen mee verder tot einde 2022.

In de nacht van 21 op 22 december 2021 start het Agentschap Wegen en Verkeer met een volgende fase van de herinrichting van de Woluwelaan. Tijdens deze fase wordt de riolering vernieuwd en de nieuwe rijweg aangelegd op de weghelft richting Vilvoorde, van aan de Beaulieustraat tot voorbij de Henri Rampelbergstraat.
Het bestemmingsverkeer kan op de Woluwelaan blijven doorrijden via versmalde rijstroken, maar houdt daarbij rekening met aangepaste lokale verkeerssituaties. Volgens de huidige planning duurt deze fase van de werken ongeveer een jaar. Ook de werken aan de tunnel lopen nog verder tot einde 2022.

Tweerichtingsbusbaan afgewerkt

De voorbije maanden werd de tweerichtingsbusbaan in de richting van Diegem afgewerkt, in de zone tussen de Kerklaan en de Haachtsesteenweg. Daarnaast werd er ook verder gewerkt aan de bouw van de tunnel, die er komt onder het nieuwe op- en afrittencomplex voor het verkeer richting Vilvoorde. Die werken lopen nog door tot eind 2022. Gelijktijdig met de aankomende riolerings- en wegeniswerken tussen de Viaductstraat en de Kerklaan, wordt ook de afgesloten afrit 5 afgebroken. Met de ruimte die daardoor vrijkomt legt Wegen en Verkeer een nieuwe fietsverbinding aan tussen de Woluwelaan en de Pieter Schroonsstraat.  

 

Gewijzigde verkeerssituaties in de Viaductstraat, Warande en Henri Rampelbergstraat

Vanaf 21 december start de aannemer een volgende fase op van de werken. Tijdens de werken op de weghelft richting Vilvoorde, kan bestemmingsverkeer op de Woluwelaan doorrijden via versmalde rijstroken. Daarnaast is ook de Nieuwbrugstraat opnieuw toegankelijk. Voor bewoners van de Viaductstraat en de Henri Rampelbergstraat is het tijdelijk niet mogelijk de Woluwelaan rechtstreeks op of af te rijden. Zij volgen een plaatselijke omleiding via de Kerklaan of de Woluwestraat. De Warande wordt enkel afgesloten van de Woluwelaan wanneer dat noodzakelijk is voor de werken. Voor het overige blijft de straat toegankelijk voor bewoners.
 
> Ontdek de nieuwe verkeerssituatie vanaf 21 december

Vlottere en veiligere verkeersdoorstroming op de Woluwelaan

Met de herinrichting werkt Wegen en Verkeer aan een betere en veiligere verkeersdoorstroming op de drukke verkeersas die de Woluwelaan vandaag is. Het verkeer zal er na afloop van de werken vlotter kunnen wisselen tussen de Woluwelaan en de Ring rond Brussel (R0). Dat gebeurt via de op- en afritten die klaarliggen sinds 2017. Dankzij de bouw van een tunnel voor het doorgaande verkeer richting Vilvoorde en de aanleg van gedeeltelijk vrijliggende fiets- en voetpaden langs beide kanten van de weg, zal ook de mobiliteit en de levenskwaliteit van de directe omgeving verbeteren. Ook het openbaar vervoer verloopt in de toekomst vlotter door de aanleg van een vrijliggende busbaan in beide richtingen.