Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw Hoppinpunt en veiliger oversteken aan kruispunt St. Bernard in Lubbeek

Nieuw Hoppinpunt en veiliger oversteken aan kruispunt St. Bernard in Lubbeek

Vanaf 8 januari verbetert Wegen en Verkeer de inrichting van het kruispunt van de Staatsbaan (N2) met de Kraaiwinkelstraat in Lubbeek. De bushaltes ‘Lubbeek Kraaiwinkelstraat’ worden vernieuwd en de verkeerssituatie voor fietsers en overstekend verkeer wordt veiliger. De werken starten op maandag 8 januari en duren tot eind februari. Fietsers volgen een korte omleiding, automobilisten kunnen over versmalde rijstroken blijven rijden. 

> Actuele informatie over de werken

"In Lubbeek komen er twee nieuwe toegankelijke bushaltes waar iedereen vlot en comfortabel de bus kan nemen. We pakken ook de fietspaden ter hoogte van de bushaltes aan en we plaatsen een nieuwe fietsenstalling. Deze locatie wordt ook omgevormd tot een Hoppinpunt. We maken ten slotte ook van de gelegenheid gebruik om een stukje van de rijweg voor de auto's een onderhoud te geven”, aldus Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken.

Werken in 3 fasen

Vanaf 8 januari tot eind februari worden enkele aanpassingen uitgevoerd aan het kruispunt ‘St. Bernard’. De werken verlopen in 3 fasen om de hinder te beperken. Eerst wordt de weghelft richting Diest aangepakt, vanaf 5 februari volgt de weghelft richting Leuven. Ten slotte vinden op 22 en 23 februari asfalteringswerken in de volledige projectzone plaats. Wegen en Verkeer bezorgt deze week bewonersbrieven aan de omwonenden>.

Lees de bewonersbrief

Staatsbaan open met versmalde rijstroken

De Staatsbaan blijft steeds open voor verkeer, dat over versmalde rijstroken voorbij de werfzone kan rijden. Voetgangers ondervinden geen hinder. Tijdens fase 2 moeten zij wel aan de voorlopige oversteekplaats oversteken via de tijdelijke verkeerslichten. Fietsers kunnen het fietspad gebruiken in de richting waar geen werken zijn.  In de andere richting volgen zij de omleiding via de Melkerijstraat, Dunberg en Gellenberg. De Lijn voorziet tijdelijke bushaltes net buiten de werfzone.    

Veilig oversteken aan kruispunt St. Bernard

Met een nieuwe inrichting van het kruispunt verhoogt Wegen en Verkeer de veiligheid voor alle weggebruikers. Zowel de fietspaden als de aansluiting van de Kraaiwinkelstraat op de Staatsbaan worden aangepast, zodat iedereen zich vlot en comfortabel kan verplaatsen. De weg krijgt ook een nieuwe laag asfalt. Op de parallelweg van de Staatsbaan, aan frituur St. Bernard en bouwbedrijf Celis, krijgen de parkeerplaatsen duidelijke markeringen.   

Toegankelijke bushaltes

De bushaltes ‘Lubbeek Kraaiwinkelstraat’ worden in beide richtingen vernieuwd. Deze locatie wordt bovendien omgevormd tot een Hoppinpunt. Er komt een Hoppinzuil, overkapping en fietsenstalling naast de bushalte. Zo kunnen weggebruikers hier vlot overstappen op verschillende vervoermiddelen.

Over basisbereikbaarheid en de mobiliteitsswitch

Basisbereikbaarheid is de nieuwe mobiliteitsvisie voor Vlaanderen. Hiermee zet Vlaanderen in op efficiënter, duurzamer en flexibeler openbaar vervoer. Combimobiliteit staat daarin centraal: het combineren van verschillende vervoermiddelen om vlot een bestemming te bereiken. Vraag en aanbod worden daarvoor op elkaar afgestemd en alle oplossingen voor het openbaar vervoer worden gebundeld onder één herkenbare naam: Hoppin. De trein, tram en bus blijven vaste waarden. Op drukke lijnen zetten we snellere en frequentere bus- en tramverbindingen in. Op minder drukke lijnen organiseren we het aanbod anders en komt er flexvervoer. Je reserveert dan vooraf een rit of gebruikt een deelfiets of deelwagen om een deel van je route af te leggen. Meer info over basisbereikbaarheid en de mobiliteitsswitch: www.mobiliteitsswitch.be.

Lees meer