Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer rijcomfort en minder geluidshinder: een maand lang werken op E40 in Landen

Meer rijcomfort en minder geluidshinder: een maand lang werken op E40 in Landen

Maandagochtend 5 juni (6u) start een aannemer in opdracht van Wegen en Verkeer met werken op de E40 in Walshoutem, een deelgemeente van Landen. Een stuk van 3,3 kilometer aan het op- en afrittencomplex van Landen (nr. 28) krijgt een nieuwe laag asfalt. Dat maakt het niet alleen comfortabeler rijden op de snelweg, het nieuwe asfalt betekent ook minder geluidshinder voor omwonenden. Deze werken starten samen met de werken aan de Steenweg op Sint-Truiden (N80). Daar vernieuwt een aannemer in drie fasen de fietspaden en wordt de carpoolparking van Walshoutem uitgebreid.

Onderhoud van 3,3 kilometer

Het betonnen wegdek van de E40 aan de op- en afritten in Landen (nr. 28) heeft zijn beste tijd gehad. Hier en daar zitten putten in het wegdek en zijn de voegen al meermaals hersteld. Daarom investeert Wegen en Verkeer in een grondige opknapbeurt. Eerst herstelt een aannemer alle beschadigde plekken, daarna krijgt het hele stuk een nieuwe laag asfalt. 

Minder geluidshinder dicht bij de snelweg

Het nieuwe wegdek is niet alleen goed nieuws voor de automobilisten op de E40. Het asfalt is ook een stuk stiller dan de huidige betonplaten. Voor de huizen die het dichtst bij de snelweg liggen betekent dat een geluidsreductie van 5 tot 6 dB(A), een duidelijk hoorbaar verschil. Hoe verder van de snelweg, hoe kleiner het verschil. Dan kan het geluid van de wegverharding van andere wegen die voor of achter de zone liggen, afhankelijk van de windrichting, een rol spelen. In de kern van Walshoutem, ongeveer een kilometer van de snelweg, zal u met andere woorden weinig verschil horen. 

Hinder in beide richtingen

De werken duren van maandag 5 juni tot begin juli. Al die tijd blijft de snelweg en het op- en afrittencomplex gewoon open. Het verkeer moet wel in beide richtingen over versmalde rijstroken voorbij de werf rijden en er geldt een snelheidsbeperking. De snelwegparking ter hoogte van het op- en afrittencomplex wordt door de aannemer gebruikt als stockageruimte tijdens de werken en wordt afgesloten voor alle verkeer.

Werken aan fietspaden en carpoolparking Steenweg op Sint-Truiden: grootste hinder pas in fase 2

Vanaf 5 juni start een aannemer gelijktijdig met deze onderhoudswerken op de E40 aan de verbetering van de fietspaden op de Steenweg op Sint-Truiden (N80) ter hoogte van het op- en afrittencomplex. Deze werken lopen tot 1 september in drie fasen.
De grootste hinder start pas tijdens de tweede fase van de werken, wanneer alle afritten richting Landen/Sint-Truiden en Hannuit afgesloten worden vanaf 26 juni tot aan het einde van de werken tegen 1 september. Op dat moment zijn deze onderhoudswerken op de E40 tussen 5 juni en 30 juni bijna achter de rug.