Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer capaciteit op carpoolparking Walshoutem en veiliger fietsen over op-en afrittencomplex E40

Meer capaciteit op carpoolparking Walshoutem en veiliger fietsen over op-en afrittencomplex E40

Het Agentschap Wegen en Verkeer, de beheerder van de Vlaamse gewest-, autosnelwegen en fietspaden, werkt vanaf maandag 5 juni 2023 aan de uitbreiding en betere ontsluiting van de carpoolparking langsheen de Steenweg op Sint-Truiden (N80) in Walshoutem, Landen. Tegelijk worden ook de fietspaden langs de N80 in beton breder en vrijliggend aangelegd vanaf de grens met het Waalse Gewest in het zuiden tot de eerste bebouwing in het noorden”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. De heraanleg van de fietspaden in beton is een bewuste duurzame keuze, gezien het vele vrachtverkeer dat het op- en afrittencomplex richting E40 kruist. Over de volledige 850m van het project krijgt de Steenweg op Sint-Truiden op het einde van de werken een nieuwe laag asfalt en markeringen.

Werken in drie fasen tot begin september

Om de impact op de omgeving te beperken, werkt de aannemer in drie fasenFietsers die Hannuit of Plopsaqua willen bereiken, kunnen tijdens de volledige duur van de werken het op-en afrittencomplex niet kruisen. Vanaf de start van de werken geldt een omleiding ter hoogte van de Stelhainstraat via de ‘ravel’, onder de brug met de E40 door.  Buslijn 127 op de Steenweg op Sint-Truiden blijft bediend door De Lijn, maar zal door de werken vertraging ondervinden. De carpoolparking blijft zo lang mogelijk open en wordt pas tijdens de derde fase van de werken, na het zomers bouwverlof, vanaf 7 augustus tot 1 september gesloten. Carpoolers worden dan doorverwezen naar de carpoolparking van Hoegaarden.

 

Grootste hinder tijdens tweede en derde fase van de werken

Vanaf de start van de werken kan het lokaal verkeer steeds via versmalde rijstroken of tijdelijke verkeerslichten doorrijden op de Steenweg op Sint-Truiden. Alle op- en afritten van het complex (28) in Landen blijven tijdens de eerste fase tussen 5 en 25 juni nog open voor verkeer.
Tijdens de tweede en derde fase van de werken, start de grootste hinder voor gemotoriseerd verkeer. Alle afritten richting Landen/Sint-Truiden en Hannuit zijn vanaf 26 juni tot en met 1 september (tijdens fase 2 en 3) afgesloten. 

 

Er blijft telkens 1 oprit naar de snelweg E40 open, zodat lokaal verkeer vanuit Landen en Hannuit naar de snelweg kan rijden. Afhankelijk van de fase 2 of 3 van de werken, maken autobestuurders een keerbeweging aan het eerstvolgende op- en afrittencomplex van Geer (28a) of Lijsem (27). Doorgaand en zwaar verkeer vanuit Luik of Leuven op de E40 dat Hannuit of Landen wil bereiken, wordt al via het op-en afrittencomplex van Waremme (29) en Tienen (25) omgeleid.

> Bekijk de actuele hinder in fase 1,  fase 2 en fase 3

Carpooling stimuleren en veiliger fietsen over het op- en afrittencomplex E40 

Na de werken op de Steenweg op Sint-Truiden is er ruimte voor 90 wagens op de parking en is er een veiligere ontsluiting door de aangepaste middeneilanden van en naar de carpoolparking. De heraanleg van de fietspaden zorgt voor een veiligere aansluiting vanuit Walshoutem tot aan het drukbezochte Plopsaqua aan de grens met Wallonië”, aldus minister Peeters. 

 

>Gelijktijdige onderhoudswerken op de snelweg E40: snelwegparking gesloten

Tussen 2 en 30 juni  zijn er gelijktijdig onderhoudswerken door Wegen en Verkeer op de snelweg E40 in Landen tussen de twee gewestgrenzen met Wallonië. Over een afstand van 3,3 kilometer voeren we ter hoogte van Walshoutem en het op- en afrittencomplex van Landen lokale herstellingen uit aan het betonnen wegdek. Na de herstellingen krijgen het betonnen wegdek en de pechstrook een nieuwe asfaltverharding. “Na de werken is het er comfortabeler rijden en is er ook minder geluidsoverlast voor de direct omwonenden van de snelweg”, vertelt minister Peeters. 

 

In het verlengde hiervan werken ook de Franstalige collega's op de E40 voorbij de grens met Landen. De Vlaamse en Waalse werkzaamheden werden op elkaar afgestemd om in een keer alle werken te combineren en de hinder te beperken in tijd.