Overslaan en naar de inhoud gaan

Machelen: vanaf 11 januari hinder door werken op Woluwelaan

Machelen: vanaf 11 januari hinder door werken op Woluwelaan

Vanaf 11 januari start het Agentschap Wegen en Verkeer met de werken op de Woluwelaan (R22), tussen het kruispunt met de Haachtsesteenweg in Diegem en de Kerklaan in Machelen. De bestaande afrit 5 vanop de ring rond Brussel richting de Woluwelaan wordt definitief afgesloten. Na afloop van de herinrichting wordt het verkeersknooppunt in Machelen dat eerder werd aangelegd, volledig in gebruik genomen. Vanaf 2023 zal het verkeer vlotter kunnen wisselen tussen de ring rond Brussel, de Woluwelaan en de snelweg E19.

 
Bestaande afrit 5 wordt definitief afgesloten voor alle verkeer

De afgelopen maanden werd er gestart met de aanleg van enkele toegangs- en ontsluitingswegen voor bedrijven langs de Woluwelaan. Vanaf 11 januari starten de werken met hinder op de Woluwelaan zelf. De bestaande afrit nummer 5 wordt op dat moment definitief afgesloten voor alle verkeer. Om de Woluwelaan vanaf de ring rond Brussel te kunnen bereiken, is er een omleiding uitgestippeld. Die loopt via de snelweg E19 richting Antwerpen en afrit 12 Vilvoorde-Luchthavenlaan. Door rechtsaf te slaan aan afrit 12, kunnen automobilisten via de Haachtsesteenweg richting Woluwelaan of Diegem rijden. Wanneer ze links afslaan, kunnen ze via rotonde De Vuist Machelen of Vilvoorde bereiken. Wegen en Verkeer maakte een korte interactieve video om deze omleiding zo duidelijk mogelijk in beeld te brengen.

Bekijk de video

Doorgaand verkeer op de Woluwelaan blijft mogelijk via versmalde rijstroken

Tijdens de verschillende fases van de werken kan het doorgaand verkeer via versmalde rijstroken, één per rijrichting, langs de werfzone rijden. Ook de middenberm werd al op enkele plaatsen onderbroken voor de aanleg van doorsteken. 

Vlottere en veiligere verkeersdoorstroming op de Woluwelaan

Met de herinrichting werkt Wegen en Verkeer aan een betere en veiligere verkeersdoorstroming op de drukke verkeersas die de Woluwelaan vandaag is. Het verkeer zal er na afloop van de werken vlotter kunnen wisselen tussen de Woluwelaan, de ring rond Brussel (R0) en de E19. Dat gebeurt via de op- en afritten die klaarliggen sinds 2017. Dankzij de bouw van een tunnel voor het doorgaande verkeer richting Vilvoorde en de aanleg van vrijliggende fiets- en voetpaden langs beide kanten van de weg, zal ook de mobiliteit en de levenskwaliteit van de directe omgeving verbeteren. Ook het openbaar vervoer verloopt in de toekomst vlotter door de aanleg van een vrijliggende busbaan in beide richtingen.  

 Ook in 2017, en ook in het kader van het project ‘de herinrichting van de Woluwelaan’, legde Wegen en Verkeer langs de Woluwelaan tussen de Broekstraat en de Budasteenweg nieuwe, vrijliggende fietspaden aan.  Het agentschap bouwde ook een fiets- en voetgangerstunnel die de Machelse woonwijk Schetsveld opnieuw verbindt met de Beaulieuwijk (ook in Machelen) en Vilvoorde. Dat werk wordt nu voortgezet, zodat de ruimere regio vlotter bereikbaar wordt met de fiets.

Naar de website