Overslaan en naar de inhoud gaan

Kruispunt Tiensepoort opnieuw geopend

Kruispunt Tiensepoort opnieuw geopend

Na de laatste testfase van de verkeerslichtenregeling is de Tiensepoort (R23) in Leuven op donderdagmiddag 13 juli opnieuw geopend. Het Agentschap Wegen en Verkeer werkte sinds begin april 3 maanden aan de herinrichting van het drukke kruispunt. De nieuwe lichtenregeling en enkele aanpassingen in het voordeel van fietsers maken het kruispunt veiliger en overzichtelijker voor alle weggebruikers. Actieve weggebruikers die op maandag 17 juli ‘s ochtends de Tiensepoort kruisen, worden tijdens een fietsactie verwelkomd met een drankje en een graanreep.  

Maximaal conflictvrij kruispunt

De Tiensepoort is een van de drukste kruispunten op de Leuvense ring. De combinatie van de vele fietsers, voetgangers en het drukke verkeer zal vanaf nu veiliger verlopen. Met de nieuwe instelling van de verkeerslichtenregeling worden conflicten tussen fietsers, voetgangers en auto’s zo goed als onmogelijk. Er is een oversteekfase uit alle richtingen, waarbij het licht voor de fietsers en voetgangers op groen staat en het licht voor alle auto’s op rood.

Een andere oversteekfase geeft groen licht aan fietsers en voetgangers richting Geldenaaksevest, samen met het gemotoriseerd verkeer dat in dezelfde richting rijdt. 

Twee van de drie by-passes afgesloten

Voor de herinrichting kon gemotoriseerd verkeer aan drie kanten via een by-pass rechtsaf slaan. Die bypasses waren niet veilig voor fietsers, omdat het rechtsafslaande verkeer het fietspad kruiste zonder voor een verkeerslicht te stoppen. Twee van die drie by-passes aan de Tiensepoort zijn nu afgesloten. Auto's die vanuit de Geldenaaksevest richting Tiensesteenweg willen rijden of die vanuit de Tiensestraat richting Parkpoort rijden, wachten op de nieuwe afslagstrook voor de verkeerslichten. De by-pass vanaf het station naar de Blijde Inkomstraat is behouden, maar is verhoogd aangelegd. Bestuurders zijn zo alerter voor fietsers en voetgangers die ze kruisen. 

Afwerking nieuwe blindegeleiding na het bouwverlof

Op alle oversteekplaatsen aan de Tiensepoort wordt er - zonder al te veel hinder - 2 à 3 dagen nog verder gewerkt aan de aanleg van geleidingstegels en akoestische signalisatie voor slechtzienden.

Blijven stappen en trappen!

In de week van 10 juli werden de nieuwe portieken met verkeerslichten geplaatst en kon de nieuwe lichtenregeling afgesteld en getest worden in samenwerking met de politie Leuven. Wie maandagochtend 17 juli de Tiensepoort te voet of met de fiets kruist, wordt verwelkomd met een drankje, gadget, graangreep en infoflyer over wat er veranderd is aan de Tiensepoort. 

Alle informatie op wegenenverkeer.be/leuven