Overslaan en naar de inhoud gaan

Herinrichting Grotesteenweg (N1): op- en afrit Berchem opnieuw open vanaf 4 september en start rioleringswerken in Uitbreidingstraat

Herinrichting Grotesteenweg (N1): op- en afrit Berchem opnieuw open vanaf 4 september en start rioleringswerken in Uitbreidingstraat

Op de werf voor de vernieuwing van de Grotesteenweg (N1), vanaf het kruispunt met de Uitbreidingstraat tot en met het kruispunt met de Elisabethlaan (N173), heeft de aannemer tijdens de zomermaanden hard doorgewerkt. Ter hoogte van het complex Berchem (4) waren de werken sterk voelbaar voor het verkeer, maar vanaf maandag 4 september komt daar verandering in en begint een nieuwe werffase. Zowel de oprit naar Nederland als de afrit naar Berchem gaan opnieuw open. De aannemer stelt alles in het werk om op die dag ook de Grotesteenweg richting het stadscentrum te openen. Door de onzekere weersvoorspellingen kan het echter zijn dat de eerste week van september nog geen doorgaand verkeer vanuit Mortsel mogelijk is. De bussen kunnen wel passeren en de trams hervatten hun normale dienstregeling al op 1 september. Op 4 september starten ook de werken ter hoogte van de fietsoversteken aan de Koninklijkelaan en de rioleringswerken in de Uitbreidingstraat. 

“De volledige herinrichting van de Grotesteenweg (N1) in Berchem aan de Binnensingel en de Mechelsebrug is erop gericht het singelkruispunt en de directe omgeving veiliger en overzichtelijker te maken voor alle weggebruikers”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. “Sinds 1 juli renoveert het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) de oostkant van de Mechelsebrug tot en met het fietspad tegenover de Koninklijkelaan, in samenwerking met stad Antwerpen, De Lijn, water-link en Aquafin. De aannemer werkte ook op de Binnensingel (R10) aan de kant van Park Brialmont.” Deze werken zorgden in de zomermaanden voor aanzienlijke verkeershinder doordat zowel de oprit naar Nederland als de afrit van Berchem werden afgesloten. 

Op- en afrit Berchem opnieuw open

De renovatie van de oostkant van de Mechelsebrug rondt de aannemer af in het weekend van 2 en 3 september. Dan worden de tijdelijke verkeerslichten aangepast, zodat maandag 4 september op- en afrit (4) opnieuw open kan voor de ochtendspits. De aannemer stelt daarnaast alles in het werk om die dag de Grotesteenweg stadinwaarts ook te openen. Maar als het weer roet in het eten gooit, is in de eerste week van september nog geen doorgaand verkeer vanuit Mortsel mogelijk. Het busverkeer krijgt vanaf 4 september doorgang aan een beperkte snelheid. Alle andere bewegingen zijn ook weer mogelijk. De tram rijdt vanaf 1 september opnieuw over twee sporen volgens de normale dienstregeling.

Werken aan brug weersgevoelig    

Dat de op- en afrit niet meer afgesloten zal worden in september is nog niet helemaal uitgesloten. Bij veel regenweer kan de aannemer namelijk niet alle werken aan de Mechelsebrug afronden. In dat geval moet gedurende één weekend de op- en afrit van de R1 opnieuw worden afgesloten.

Vernieuwing fietsoversteken Koninklijkelaan

Vanaf 4 september tot eind september worden ter hoogte van de Koninklijkelaan de fietsoversteken vernieuwd. Eerst werkt de aannemer aan de oversteek aan de kant van het centrum van Antwerpen, daarna is de andere oversteek aan de beurt. Tijdens de werken zijn de fietsoversteken telkens afwisselend beschikbaar. Voor het autoverkeer is de hinder beperkt: enkel ter hoogte van de werfzone wordt één rijstrook ingenomen.

Rioleringswerken in Uitbreidingstraat tot eind november

Ten slotte starten op maandag 4 september ook de rioleringswerken in de Uitbreidingstraat. 
Gemotoriseerd verkeer op de Grotesteenweg kan de Uitbreidingstraat niet inrijden. Vanaf de Binnensingel kan dat wel, tot aan de werfzone. Fietsers en voetgangers kunnen altijd in beide richtingen door. In de Willem van Laarstraat en de Patriottenstraat geldt dubbelrichtingsverkeer. Deze zijstraten zullen ook doodlopen op de werfzone.

Meer informatie

De meest recente informatie over het project, omleidingsplannetjes, en alle details over de verkeerssituatie zijn terug te vinden op de website van AWV via wegenenverkeer.be/grotesteenweg.