Overslaan en naar de inhoud gaan

Grootschalige vernieuwingswerken in drie Antwerpse snelwegtunnels vanaf augustus 2024

Grootschalige vernieuwingswerken in drie Antwerpse snelwegtunnels vanaf augustus 2024

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) voert vanaf augustus 2024 stapsgewijs vernieuwingswerken uit in drie snelwegtunnels in de provincie Antwerpen. De Lode Craeybeckxtunnel (E19) krijgt ledverlichting, een nieuw ventilatiesysteem en de hoog- en laagspanningsinstallatie krijgt een volledige opknapbeurt. In de Rupeltunnel (A12) en de Frans Tijsmanstunnel (R2) voorziet het agentschap verleddingswerken. De ingrepen kaderen in de grootschalige onderhouds- en renovatiewerken van de Vlaamse snelwegtunnels.

Vlaanderen telt 22 grote tunnels, waarvan de meeste dateren uit de jaren ‘60 en ‘70. Zes tunnels liggen op het trans-Europese vervoersnetwerk (TEN-V) en elke dag rijden daar gemiddeld een 500.000-tal voertuigen door de verschillende kokers, waaronder heel wat zwaar internationaal vrachtverkeer. Gezien de stijgende hoeveelheid verkeer en de nieuwste standaarden op vlak van veiligheid, technologie en duurzaamheid, dringen renovatiewerken en aanpassingen zich op. Die zitten dan ook in een stroomversnelling.

Tunnelrenovaties in een stroomversnelling

AWV maakte het haar prioriteit de tunnels grondig onder handen te nemen. Dat gaat van kleine en grotere ingrepen tot totaalrenovaties. In Antwerpen start op 15 juli de renovatie van de Beverentunnel (R2). Daarnaast wordt in de provincie vanaf augustus gewerkt aan de Craeybeckxtunnel met de vernieuwing van de ventilatie en de laag- en hoogspanning. De oude natriumlampen worden er ook vervangen door nieuwe ledlampen. Daarmee verlagen we aanzienlijk het energieverbruik en de onderhoudskosten. Ook de Rupel- en Frans Tijsmanstunnel krijgen ledverlichting. De ingrepen in die drie laatste tunnels zijn goed voor een investering van ongeveer 19 miljoen euro inclusief btw. Voor de Rupeltunnel staat ook een totaalrenovatie op de planning. Daarvoor start AWV in het najaar van 2024 de studie op. De verledding van de tunnels gaat ook verder in de andere provincies: de komende jaren werkt het agentschap in de Oost-Vlaamse Zelzatetunnel (E34) en de West-Vlaamse Wevelgemtunnel (E403). 

Craeybeckx- en Rupeltunnel als eerstvolgende aan de beurt

In 2019 startte AWV met de verledding van haar tunnels in de Vierarmentunnel. De Bolivar- en Kennedytunnel (R1) volgden in 2021 en 2023. In Antwerpen staat de Craeybeckxtunnel als eerstvolgende op de planning. Op zondagavond 18 augustus starten de werkzaamheden in de 1,6 kilometer lange koker richting Antwerpen. Er wordt uitsluitend tijdens de nacht gewerkt, telkens van zondagavond tot vrijdagochtend, van 21.00 tot 06.00 uur. Verkeer op lange afstand rijdt via de Rupeltunnel (A12). Op korte afstand volgt het verkeer de route via de afrit Wilrijk (6), Krijgsbaan (R11) richting de N177/A12. Tijdens de zomerperiode is het niet mogelijk om via de Elisabethlaan (N173) de oprit naar de R1 te nemen of richting Antwerpen-Centrum te rijden. De N173 loopt namelijk dood op het kruispunt met de Grotesteenweg (N1) door de werken aan de Mechelsebrug en het Singelkruispunt. Weggebruikers wordt gevraagd de officiële omleidingen te volgen. Vanaf februari 2025 gaat het agentschap verder in de koker richting Brussel. Als alles vlot verloopt, steken beide tunnelkokers - na ongeveer een 170-tal nachten werk - tegen juli 2025 in een nieuw kleedje. 

De verledding van de 580 meter lange Rupeltunnel start op maandag 16 september richting Brussel. Ook hier wordt enkel ‘s nachts gewerkt, telkens van maandagavond 20.00 tot zaterdagochtend 05.00 uur. Verkeer blijft mogelijk in beide richtingen door één tunnelkoker via versmalde rijstroken. Vanaf februari 2025 werkt AWV in de koker richting Antwerpen. De werkzaamheden duren een 120-tal nachten en zouden tegen eind april 2025 afgerond moeten zijn.

In de Tijsmanstunnel start AWV ten vroegste in juli 2025 met de plaatsing van ledlampen. 

Meer informatie

De timing is telkens onder voorbehoud van de werfomstandigheden en kan bijgevolg nog wijzigen. Informatie over de actuele verkeershinder is steeds terug te vinden op de website van het Vlaams Verkeerscentrum via www.verkeerscentrum.be. Actuele info kan u raadplegen via de kalender van de tunnelsluitingen of via www.wegenenverkeer.be/antwerpen.