Eerste fase werken zuidelijk keerpunt vanaf 31 maart
Vanaf maandag 31 maart start het Agentschap Wegen en Verkeer met de eerste fase van de heraanleg van het kruispunt van de Omleiding (N26) met de Mechelsesteenweg in Herent. De voorbereidende werken zijn achter de rug. Tot het najaar wordt er gewerkt aan het dubbelrichtingsfietspad langs de keermuur en aan de nieuwe busstrook richting Leuven. De verkeerssituatie wijzigt en er zijn aangepaste routes voor auto’s en fietsers.
Aanleg dubbelrichtingsfietspad en busstrook
Het Agentschap Wegen en Verkeer start op maandag 31 maart met de eerste fase van de heraanleg van het kruispunt van de Omleiding (N26) met de Mechelsesteenweg in Herent. In deze fase worden de eerste nieuwe rioleringsbuizen geplaatst en een keermuur gebouwd ter hoogte van de Veldstraat. De aannemer legt ook het dubbelrichtingsfietspad langs de keermuur aan, samen met de toekomstige busstrook richting Leuven en de boordstenen langs de rijweg. Deze werken duren tot het najaar van 2025.
Gewijzigde verkeerssituatie
Tijdens de werken blijft verkeer op de Omleiding in beide richtingen mogelijk, maar geldt er een snelheidsbeperking van 30 km/u ter hoogte van de werfzone. Verkeer komende uit Leuven kan niet linksaf richting Herent centrum en moet keren aan de noordelijke rotonde. Verkeer vanuit Herent kan altijd richting Mechelen en Leuven rijden. Voor fietsers worden er omleidingen via de Veldstraat, Schaffelkantstraat en Rijweg aangeduid.
Vlotter en veiliger verkeer
Met de heraanleg van het kruispunt van de Omleiding (N26) met de Mechelsesteenweg focust Wegen en Verkeer op een veiligere en vlottere verkeersdoorstroming. Er komt een ovonde, een ovale rotonde. Hierdoor kan verkeer op de Omleiding beter doorrijden, want wie wil keren op de ovonde moet voorrang verlenen. Voor fietsers en voetgangers komen er brede, veilige oversteekplaatsen. Bussen rijden in de toekomst stipter dankzij de aparte busstrook. Nieuwe bushaltes verbeteren daarnaast het comfort voor alle reizigers en aangepaste parkeerstroken verminderen conflicten met fietsers. Ten slotte zorgen grachten, infiltratiebuizen en waterdoorlatende verharding voor beter waterbeheer en minder overlast bij regen.