Overslaan en naar de inhoud gaan

Een brug voor mens én dier: brug over E40 omgebouwd tot bermbrug

Een brug voor mens én dier: brug over E40 omgebouwd tot bermbrug

De brug van de Heerbaan over de E40 in Bertem is omgebouwd tot een bermbrug. Dat is een combinatie van een gewone brug en een ecologische strook. De ene helft van de brug is voorbehouden voor fietsers, wandelaars en landbouwvoertuigen, op de andere helft steken dieren de snelweg over. De werken gebeurden in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer, het Departement Omgeving en het Agentschap Natuur en Bos, met steun van de Europese Unie.

>> Foto's van de nieuwe bermbrug 

>> Meer info over het project

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters:  “Vanuit Vlaanderen nemen we heel wat ontsnipperingsmaatregelen en doen we verschillende inspanningen om onze wegen te beveiligen voor zowel weggebruikers als voor overstekende dieren”. 



Bermbrug en ecoraster



De brug van de Heerbaan over de E40 werd in het verleden enkel gebruikt door fietsers, wandelaars en landbouwers. De afgelopen maanden werd de brug omgevormd tot een bermbrug, een mix tussen een gewone brug en een ecologische strook voor dieren. De ene helft van de brug is verhard, de andere helft is onverhard en doet dienst als faunapassage. Langs de E40 wordt een van de komende weken ook nog drie kilometer aan ecoraster geplaatst. Dat is een omheining die moet beletten dat dieren de snelweg oversteken. Het ecoraster ‘geleidt’ ook de dieren naar de bermbrug.  

Verbonden natuur



Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: "Dankzij de bermbrug wordt de verkeersveiligheid rond de E40 verhoogd doordat de dieren die de oversteek maken dat nu kunnen doen zonder aangereden te worden. Met bermbruggen, ecoducten en andere natuurlijke verbindingen als deze gaat Vlaanderen zowel de versnippering van haar natuur als die van de leefwereld van vele diersoorten tegen.” De bermbrug maakt deel uit van het inrichtingsproject Dijleland, dat op zijn beurt deel uitmaakt van het Landinrichtingsproject Plateau van Moorsel. Het project richt zich vooral op een aantal kleine en middelgrote diersoorten, o.a. konijnen, reeën en marterachtigen. Zij komen nu al voor in het landbouwlandschap dat dit gebied kenmerkt. Er wordt ook gemikt op een aantal soorten die het Dijleland op (korte) termijn kunnen koloniseren of recent bereikt hebben, bijvoorbeeld dassen en boommarters.



Ontsnippering



De werken startten in maart 2023 en duurden in totaal ongeveer zes maanden. Ze gebeurden in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer, het Departement Omgeving en het Agentschap Natuur en Bos, met financiële steun van de Europese Unie. De ingreep kadert in het ‘Vlaams Actieprogramma Ecologische Ontsnippering’ of VAPEO, een meerjarenprogramma waarmee de Vlaamse overheid belangrijke leefgebieden van dieren met elkaar wil verbinden. 



> Lees meer over ontsnippering op de website van de Vlaamse overheid