Overslaan en naar de inhoud gaan

Brug Heerbaan over E40 wordt bermbrug voor mens en dier

Brug Heerbaan over E40 wordt bermbrug voor mens en dier

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Plaats

Weg

E40

22/08/2023:  Vanaf maandag 14 augustus tot en met 31 augustus (niet t.e.m. 25 augustus, zoals hier eerder stond), wordt op de E40 de spitsstrook richting Leuven over een lengte van 800m tijdelijk afgesloten voor de aanleg van het ecoraster langsheen de snelweg. De spitsstrook zal afgesloten zijn vanaf de brug ter hoogte van de Hollestraat tot 100m voorbij de brug van de Baanakkerweg.

Wat en waarom?

Brug voor mens én natuur

De brug van de Heerbaan over de E40 wordt vandaag enkel gebruikt door fietsers, wandelaars en landbouwers. Wegen en Verkeer vormt samen met het Agentschap voor Natuur en Bos en het Departement Omgeving de brug om tot een zogenaamde bermbrug, een combinatie tussen een gewone brug en een ecoduct. De helft van de brug blijft voorbehouden voor fietsers, wandelaars en landbouwers, de andere helft wordt onverhard en doet dienst als een faunapassage. Zo wordt de brug een belangrijke verbinding tussen de natuur aan beide kanten van de snelweg.

Zo ziet de brug er na de werken uit. (c) Agentschap Wegen en Verkeer

Ecorasters langs de E40

Langs beide kanten van de snelweg E40 komt een ecoraster, over een afstand van zo’n 2 kilometer. Zo worden dieren van de weg gehouden en naar de bermbrug geleid om veilig over te steken.

Verbonden natuur

De omvorming van deze snelwegbrug naar een ‘bermbrug’ geeft invulling aan een belangrijke  ontsnipperingsactie binnen het inrichtingsproject Dijleland dat deel uitmaakt van het Landinrichtingsproject Plateau van Moorsel. Daarbij mikt de Vlaamse overheid (het Agentschap Wegen en Verkeer en het departement Omgeving) vooral op soorten die ook nu al in het landbouwlandschap voorkomen en zich doorheen dit open landschap met verspreide bossen en houtkanten verplaatsen. Naast ongewervelden gaat het over heel wat kleine en middelgrote zoogdieren (konijn, haas, ree, marterachtigen, etc.) en een aantal soorten die het Dijleland op (korte) termijn kunnen koloniseren of recent bereikt hebben (das, boommarter,…).
 

Timing en impact?

Werken van maart tot september 2023

De aannemer is midden maart 2023 gestart met de werken. Volgens de huidige planning duren de werken tot september, maar het kan zijn dat ze vroeger afgelopen zijn.

Verkeershinder

  • Nauwelijks hinder op de E40: op de snelweg zelf is er weinig of geen hinder. 
  • Brug afgesloten: de brug van de Heerbaan wordt afgesloten. Er worden omleidingen aangeduid voor fietsers en gemotoriseerd verkeer.
     
  • Vanaf maandag 14 augustus tot en met vrijdag 25 augustus, wordt op de E40 de spitsstrook richting Leuven over een lengte van 800m tijdelijk afgesloten voor de aanleg van het ecoraster langsheen de snelweg. De spitsstrook zal afgesloten zijn vanaf de brug ter hoogte van de Hollestraat tot 100m voorbij de brug van de Baanakkerweg

Projecten tegen versnippering

Dit project maakt deel uit van het Vlaams Actieprogramma voor Ecologische Ontsnippering (VAPEO). Met dit programma investeert de Vlaamse overheid in ontsnipperingsprojecten in Vlaanderen. Zo verbinden we waardevolle natuurgebieden die gescheiden zijn door drukke wegen of andere barrières. Meer weten over VAPEO? Lees meer op deze pagina.

RRF

Meer weten?

Vragen? Contacteer ons:

Contact
Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant

Contactformulier