Overslaan en naar de inhoud gaan

E411 Jezus-Eik (Overijse): hinder op Brusselse ring en E411 vanaf 22 februari

E411 Jezus-Eik (Overijse): hinder op Brusselse ring en E411 vanaf 22 februari

Vanaf 22 februari moeten weggebruikers rekening houden met ernstige verkeershinder op de E411 en de Brusselse ring (R0), door werken op de E411 in Jezus-Eik (Overijse). Dan start Wegen en Verkeer met het plaatsen van nieuwe geluidsschermen en zullen er op de weghelft in de rijrichting van Namen maar twee i.p.v. drie rijstroken in gebruik zijn.  Het Vlaams Verkeerscentrum wijst erop dat de beperkte doorgang richting Namen zeer ernstige verkeershinder zal opleveren, vooral tijdens de avondspits. Gezien de grote drukte op dat traject zal de file van de E411 terugslaan tot ver op de Brusselse binnenring, met hoge wachttijden tot gevolg. Ook verkeer op de Brusselse buitenring houdt best rekening met extra file en vertragingen.

 

Vermijd de oostelijke ring en de E411
Het Vlaams Verkeerscentrum adviseert weggebruikers met klem om de omgeving van de werf maximaal te vermijden, bijvoorbeeld door een alternatief vervoermiddel te kiezen. In de omgeving van de E411 zijn er immers weinig omleidingsroutes voorhanden. Wanneer de wachttijden op de binnenring zeer hoog opleiden, kan het een alternatief zijn om vanop de westelijke kant van de Brusselse ring (omgeving Groot-Bijgaarden) naar Namen te rijden via de E19 (Nijvel), de E420 (Charleroi) en de E42 (Namen).

Hinder tot eind mei 

Half april wisselt de verkeerssituatie. Vanaf dan, tot het einde van de werken einde mei, zal het verkeer in de rijrichting van Brussel over twee i.p.v. drie rijstroken beschikken. Het verkeer in de rijrichting van Namen zal dan opnieuw drie rijstroken kunnen gebruiken. In die tweede fase van de werken moet het verkeer dat ‘s ochtends vanuit Wallonië de E411 richting Brussel neemt, nog rekening houden met extra wachttijden. 

 
Voorbereidingen week 15 februari 

In de week van 15 februari zal de aannemer op de weghelft in de rijrichting van Namen al enkele voorbereidingen treffen. Hij zal ‘s avonds en ‘s nachts veiligheidsbakens en signalisatie plaatsen. Om dat veilig te kunnen doen, zullen er al rijstroken afgesloten worden. Dat zal buiten de spitsuren gebeuren, dus de weggebruikers zullen daar weinig hinder van ondervinden. 

 
Nieuwe geluidsschermen 

Het Agentschap Wegen en Verkeer start op 22 februari met het plaatsen van nieuwe geluidsschermen langs de E411 in Jezus-Eik (Overijse). De bestaande schermen zijn versleten en op verschillende plekken beschadigd. Er komen ook nieuwe schermen waar er vandaag nog geen staan. De werken duren volgens de huidige planning tot eind mei 2021. 

 
1,5 kilometer nieuwe geluidsschermen

In totaal komt er 1,5 kilometer aan nieuwe geluidsschermen langs de E411, tussen de brug ter hoogte van de Kersenbomenlaan en de brug ter hoogte van de Esdoornenlaan, langs de beide weghelften (rijrichting Brussel en rijrichting Namen). De nieuwe geluidsschermen kosten in totaal ongeveer 3 miljoen euro. Het gemeentebestuur van Overijse betaalt 150.000 euro, het Agentschap Wegen en Verkeer de rest van dat bedrag. De nieuwe schermen komen er omdat de bestaande schermen dringend aan vernieuwing toe zijn. Bovendien komen er ook schermen op plekken waar er tot nu toe geen stonden, om zo omwonenden beter te beschermen tegen geluidsoverlast van de snelweg. 

> Lees meer over het project