Overslaan en naar de inhoud gaan

Dijlebrug Rotselaar: beurtelings verkeer en herstelling

Dijlebrug Rotselaar: beurtelings verkeer en herstelling

Het Agentschap Wegen en Verkeer voert vanaf 5 september een systeem van beurtelings verkeer in op de Dijlebrug in Rotselaar. De regeling zal in voege blijven tot de brug volledig heropgebouwd is. De heropbouw zal volgens de huidige planning starten in de zomer van 2023. In afwachting daarvan zal een aannemer begin september, mogelijk al in de week van 5 september, de ondergrond rond de middenpijler van de brug verstevigen met beton. 

>> zie wegenenverkeer.be/dijlebrug voor meer informatie en de bewonersbrief die eerstdaags in Rotselaar verspreid wordt 

Middenpijler gezakt door uitspoeling 

De experts van de Vlaamse overheid hebben de afgelopen weken vastgesteld dat er een ‘uitspoeling’ gebeurd is rond de middenpijler. Dat betekent dat de grond onder de pijler lokaal weggespoeld is door het water. Er is dus een holte ontstaan onder en rond de pijler. Daardoor begint de grond zich te ‘zetten’. Eenvoudig uitgedrukt: de grond onder de pijler verschuift weg van de pijler, waardoor de pijler dieper in de bodem van de Dijle zakt. Dat is ook de oorzaak van de ‘knik’ die je voelt als je over de brug rijdt. 

Lage waterstand buitenkans voor herstelling 

Het is door de droogte en de historisch lage waterstand dat er nu een beter zicht is op de oorzaak van de verzakking. De lage waterstand biedt ook een kans om, in afwachting van de heropbouw van de brug, op kortere termijn ook al herstellingswerken uit te voeren. Concreet gaat een aannemer nog deze maand de uitspoeling rond de middenpijler vullen met beton. De aannemer zal ook het puin aan een kant van de middenpijler ruimen. 

Heropbouw brug vanaf zomer 2023 

Wegen en Verkeer stelde recent een studiebureau aan dat het ontwerp voor de nieuwe Dijlebrug opmaakt. Zij maken trouwens niet alleen een ontwerp voor de brug, maar ook voor het stuk van de Provinciebaan tot net voor het kruispunt met de Haachtsesteenweg. 
Tegen het voorjaar van 2023 zal Wegen en Verkeer volgens de huidige planning de omgevingsvergunning aanvragen en in de zomermaanden van 2023 zal de aannemer aangesteld worden. De nutsmaatschappijen zullen in die periode alvast beginnen met het verplaatsen van hun leidingen. In de zomer van 2023 start de afbraak van de bestaande brug en start de aannemer vervolgens met de aanleg van een nieuwe brug over de Dijle. De Provinciebaan zal tijdens de heropbouw volledig afgesloten worden voor het verkeer.