Overslaan en naar de inhoud gaan

Asfalteringswerken vanaf zondagavond 2 juli: binnen- en buitenring in Leuven afwisselend afgesloten

Asfalteringswerken vanaf zondagavond 2 juli: binnen- en buitenring in Leuven afwisselend afgesloten

Het Agentschap Wegen en Verkeer werkt sinds 3 april aan de herinrichting van de Tiensepoort (R23) in Leuven. Enkele aanpassingen in het voordeel van de fietsers en een nieuwe lichtenregeling maken het kruispunt veiliger voor alle weggebruikers. De aannemer voert begin juli nog een week asfalteringswerken uit. Pas na de indienstname van de nieuwe lichtenregeling en de plaatsing van de nieuwe portieken kan het kruispunt opnieuw opengesteld worden voor het verkeer.

Laatste asfalteringswerken overdag

De meeste frees- en asfalteringswerken vinden overdag plaats. Het plaatsen van signalisatie, slijpen van detectielussen en aanbrengen van nieuwe markeringen gebeurt hoofdzakelijk ‘s nachts. Van zondag 2 juli tot dinsdag 4 juli wordt de binnenring aangepakt, van woensdag 5 juli tot zaterdagochtend 8 juli is de buitenring aan de beurt. Voor de veiligheid worden over de rijvakken van de Leuvense ring tijdelijk twee extra slagbomen geplaatst.

Binnenring afgesloten van zondagavond 2 juli tot woensdag 5 juli

In de nacht van zondag 2 op maandag 3 juli worden slagbomen geplaatst op de binnenring tussen de Dagobertstraat en de Dekenstraat. De asfalterings- en markeringswerken zijn normaal woensdagochtend 5 juli achter de rug. Tijdens deze fase zijn ook de Blijde Inkomstraat en Tiensestraat afgesloten. De Dagobertstraat en Dekenstraat blijven wel open. De binnenring tussen Parkpoort en de Dekenstraat is tijdelijk dubbelrichting, door gelijktijdige werken van Stad Leuven in de Dekenstraat. Fietsers steken over aan de Dagobertstraat naar het dubbelrichtingsfietspad aan de overkant. Het centrum van Leuven kan bereikt worden via de Dagobertstraat, Quinten Metsysplein, Burgemeesterstraat en Blijde Inkomstraat. Terug wegrijden kan via de Tiensestraat, Brabançonnestraat en Parkstraat.

Buitenring afgesloten vanaf woensdag 5 juli tot zaterdagochtend 8 juli

In de nacht van dinsdag 4 op woensdag 5 juli worden de slagbomen verplaatst naar de buitenring, ter hoogte van de Dekenstraat en de bushalte ‘Leuven Tiensepoort’.
Samen met de buitenring, wordt ook het wegdek op de Tiensesteenweg (N3) tot aan de Klein-Rijselstraat vernieuwd. Deze werken zijn op zaterdagochtend klaar.
De Klein-Rijselstraat, Bierbeekstraat en Léon Schreursvest zijn in deze fase afgesloten. Fietsers volgen een lokale omleiding. Verkeer op de Leuvense buitenring kan via een keerbeweging aan Parkpoort op de binnenring rijden om hun bestemming te bereiken. Verkeer richting Tienen rijdt via het Maria Joanna Artoisplein, Diestsesteenweg, Martelarenlaan en Spoordijk (N292).

Openstelling Tiensepoort pas mogelijk na indienstname nieuwe lichtenregeling

Na de asfalteringswerken volgt de plaatsing van de nieuwe portieken met verkeerslichten en wordt de nieuwe lichtenregeling ingesteld. Volgens de huidige planning gebeurt dit in de week van 10 juli en kan het kruispunt vanaf maandag 17 juli opnieuw worden opengesteld. Lukt dit niet, dan wordt de openstelling van de Tiensepoort uitgesteld naar de week van 14 augustus, na het bouwverlof. Op dat moment blijven de huidige werflichten en signalisatie staan.  Samen met Wegen en Verkeer doet de aannemer er alles aan om de Tiensepoort voor het bouwverlof open te stellen met de nieuwe verkeerslichtenregeling. Omwonenden ontvangen binnenkort een bewonersbrief met informatie over de werken, waarin ook vermeld staat dat de openstelling onder voorbehoud is van de vlotte leveringen van portieken en uitrol van de nieuwe verkeerslichtenregeling.

> Actuele informatie is terug te vinden op wegenenverkeer.be/leuven.