Overslaan en naar de inhoud gaan

Aarschotsesteenweg (N19) opnieuw open voor automobilisten: veiliger voor overstekende fietsers

Aarschotsesteenweg (N19) opnieuw open voor automobilisten: veiliger voor overstekende fietsers

Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft op vrijdag 12 juli rond 13u de werken aan het kruispunt van de Aarschotsesteenweg (N19) met de Kessel-Losesteenweg in Wilsele afgerond. Overstekende fietsers en voetgangers kunnen daar nu veiliger oversteken. De bushaltes aan het kruispunt werden heraangelegd met een verhoogd perron.

> Meer info over de werken

Drukke weg 

De Aarschotsesteenweg is een drukke verbindingsweg met veel verkeer binnen en buiten de spits. Daarom was het belangrijk om de weg in te richten op een manier die autobestuurders doet vertragen ter hoogte van dit kruispunt. Er ligt nu een schuine drempel en een verkeerseiland waardoor voetgangers en fietsers beter zichtbaar zijn, en in twee keer kunnen oversteken. 

Verhoogde perrons voor bushalte Wilsele Gemeentehuis

Wegen en Verkeer heeft de bushalte ‘Wilsele Gemeentehuis’ aan beide kanten van de steenweg heraangelegd met een verhoogd perron. De bushalte richting Aarschot werd verschoven achter het kruispunt met de Kessel-Losesteenweg. Zo liggen beide haltes nu ook recht tegenover elkaar.

Duidelijkere en nieuwe oversteekplaatsen

Het kruispunt van de Aarschotsesteenweg (N19) met de Kessel-Losesteenweg in Wilsele wordt een belangrijke schakel in de toekomstige fietsroute tussen Wilsele en Kessel-Lo. De bedoeling is dat de fietsers in de toekomst niet meer langs de op- en afritten van de E314 moeten rijden. De ontwerpplannen van de Kessel-Losesteenweg en de Wilselsesteenweg staan op de website van de stad Leuven

Veiliger oversteken

2 op 3 voetgangers betrokken bij een ernstig ongeval in 2019 stak de rijbaan over. Dit toont aan hoe belangrijk het is om veilige oversteekplaatsen te voorzien. Tussen 2020 en 2023 zette ons agentschap extra in op het beveiligen van oversteekplaatsen voor voetgangers en fietsers met focus op schoolomgevingen

De zichtbaarheid van overstekende voetgangers en fietsers werd verbeterd door bijvoorbeeld punctueel te verlichten. Eind 2023 zijn in totaal 263 oversteekplaatsen voor voetgangers (VVOP) en/of fietsers (VFOP) met extra verlichting uitgerust. Begin 2024 worden ook nieuwe richtlijnen rond oversteekplaatsen gepubliceerd met extra aandacht voor het garanderen en creëren van veilige randvoorwaarden.