Overslaan en naar de inhoud gaan

350 ton zware hijskraan legt 11 stalen liggers klaar als steunpunt voor betonnen brugdek Dijlebrug

350 ton zware hijskraan legt 11 stalen liggers klaar als steunpunt voor betonnen brugdek Dijlebrug

De vernieuwingswerken aan de Dijlebrug, die vorig jaar in september gestart zijn, blijven op schema. De beide landhoofden van de brug zijn eind april afgewerkt. Op woensdag 8 mei positioneert een indrukwekkende hijskraan van 350 ton de 11 stalen liggers die het betonnen brugdek van de Dijlebrug ondersteunen. De balken rusten eerst op een tijdelijke ondersteuning tot het betonnen brugdek klaar is. Voor de start van het festivalseizoen kunnen fietsers, voetgangers en noodverkeer de brug oversteken. Na Rock Werchter wordt de brug opnieuw afgesloten tot het einde van de werken op vrijdag 30 augustus.

Minister van Mobiliteit en Openbare Werken: “Vlaanderen telt ongeveer 1.700 bruggen op autosnelwegen en gewestwegen. Een groot deel is verouderd en kampt met een historische onderhoudsachterstand. Ik heb aan het begin van deze legislatuur resoluut gekozen om in te zetten op deze onderhoudsachterstand van de bruggen en de resultaten beginnen zichtbaar te worden, ook hier in Rotselaar. De heropbouw van de Dijlebrug is een van de projecten die kadert binnen het grote vervanging- en renovatieprogramma ‘Overbruggen’ van de Vlaamse overheid.”

330 ton aan stalen brugliggers

De 11 liggers die de basis voor de brug vormen over de beide landhoofden zijn elk 28.2m lang en wegen samen 330.000 kg, zo’n 30 ton per ligger. De balken rusten op een tijdelijke ondersteuning tot het betonnen brugdek klaar is. Dat brugdek bestaat uit 90 betonnen vloerplaten met daarop het brugdek, goed voor 158m3 beton en 32.500 kg wapeningsstaal. Nog wat gespierd cijfermateriaal: 

  • 23 damplanken houden aan elke kant van de Dijle het water tegen 
  • De landhoofden rusten elk op een fundering van 14 palen van 7m lang 
  • De betonnen landhoofden bestaan elk uit 98.5m3 beton en 16.500 kg wapeningsstaal 
     

> Bekijk 3D-model van de nieuwe brug

Rioleringswerken Provinciebaan bijna afgerond, heropbouw wegdek aan de gang

De ingrijpende rioleringswerken onder de Provinciebaan zijn bijna klaar. De focus ligt de komende weken op de heropbouw van het wegdek van aan de Dijlebrug tot aan het kruispunt met de Haachtsesteenweg (N21). De aannemer werkt nog tot aan de start van het festivalseizoen midden juni aan de nieuwe (onder)fundering, hij plaatst de boordstenen en greppels en voert de nodige asfalteringswerken uit. 

> Planning werken in een notendop

Versnelde aanpak van Bruggen

Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) schakelt een versnelling hoger in de renovatie van bruggen. Sinds 2020 startten we de vernieuwing van 125 bruggen verspreid over heel Vlaanderen - van grote renovaties tot saneringen en herstellingen aan de structuur. Naast de vernieuwing van bruggen op de lijst van prioritaire kunstwerken, starten we dit jaar samen met het Departement Mobiliteit en Openbare Werken en de Vlaamse Waterweg nv ook een grootschalige publiek-private samenwerking ‘Overbruggen’ voor de renovatie van 49 vaste bruggen, waarvan 39 in het beheer van AWV. 

> Lees meer