Overslaan en naar de inhoud gaan

WebTEUV 2.0

WebTEUV, de online applicatie voor het aanvragen en beheren van vergunningen uitzonderlijk vervoer in België is aan een nieuwe versie toe.

Na de registratie kan u de nieuwe versie gebruiken via teuv.wegenenverkeer.be/uitzonderlijk-vervoer.

Hierdoor zullen de problemen met pdf-bestanden, “Please Wait”, “de handtekening is ongeldig”, … definitief verleden tijd zijn. 

In de nieuwe versie verdwijnt de login op bedrijfsniveau die soms door meerdere mensen gebruikt werd. Iedereen zal inloggen via een individueel account en zo toegang krijgen tot de juiste onderneming. 

De belangrijkste verschillen worden beschreven in dit document.

Er is een verschil tussen Belgische ondernemingen en niet Belgische ondernemingen.

Belgische ondernemingen

Alle Belgische ondernemingen die een login en wachtwoord hebben voor WebTEUV (op 28/4/2023) werden op basis van hun KBO-nr toegekend aan WebTEUV. De onderneming staat zelf in voor de verdere registratie van hun medewerkers zodat deze kunnen inloggen in WebTEUV. 

Deze registratie bestaat uit 2 delen. Het kan zijn dat sommige delen reeds in orde staan voor uw onderneming.

  1. Aanwijzen van toegangsbeheerders in CSAM;
  2. Toegang tot WebTEUV aanmaken voor uw medewerkers.

Hoe u dit allemaal moet doen is beschreven in deze handleiding.

Heeft uw onderneming werknemers die geen Belgische identiteitskaart hebben maar toch moeten kunnen inloggen in WebTEUV dan moeten deze personen een BIS-nummer aanvragen voor zover deze personen dat nog niet hebben. Informeer hiervoor op de pagina: Digitale sleutels voor niet-Belgen | Vlaanderen.be of Aanvraag en activatie van digitale sleutels | BOSA

Het kan verleidelijk zijn om medewerkers die slechts sporadisch gebruikmaken van WebTEUV geen toegang te geven en ze te laten aanmelden met gegevens van anderen. Wie zijn inloggegevens doorgeeft aan anderen geeft zijn digitale identiteit aan anderen. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben. Daarnaast is het aan te raden dat uw medewerkers meerdere digitale sleutels activeren op CSAM, zodat zij voor het inloggen niet afhankelijk zijn van 1 enkel systeem.

Niet-Belgische ondernemingen

Niet Belgische ondernemingen kunnen geen gebruik maken van  dit systeem. Zij ontvangen een e-mail waarmee ze een lijst kunnen aanmaken van de personen die toegang hebben tot de gegevens van hun onderneming. De medewerkers van deze ondernemingen zullen inloggen met een username (email), een paswoord en een e-mail verificatie. Ook werknemers met een Belgische identiteitskaart of BIS-nummer zullen via deze methode inloggen.

Deze ondernemingen zullen de lijst van personen die toegang hebben tot hun WebTEUV pagina’s niet zelf kunnen beheren. Ook hier geldt dat de toegang strikt persoonlijk is.

 

Personen die inloggen bij meerdere ondernemingen

Het kan gebeuren dat een persoon WebTEUV gebruikt voor meerdere ondernemingen. 

  • Meerdere Belgische ondernemingen: Bij het inloggen, via CSAM, zal de persoon kunnen kiezen voor welke onderneming er op dat moment ingelogd wordt.
  • Meerdere buitenlandse ondernemingen: Deze persoon zal per onderneming een apart e-mailadres moeten opgeven. Bij het inloggen zal deze persoon toegang moeten hebben tot het overeenkomstig e-mailadres. 
  • Een mix van Belgische en buitenlandse ondernemingen: Voor de Belgische ondernemingen zal de persoon inloggen via CSAM. Voor elke buitenlandse onderneming zal de persoon een apart e-mailadres moeten opgeven.

Natuurlijke personen

Natuurlijke personen kunnen vergunningen uitzonderlijk vervoer aanvragen. U kan als natuurlijke persoon momenteel geen toegang krijgen tot WebTEUV. Ook personen die in het verleden toegang hadden, zullen dit momenteel niet meer hebben. We werken aan een oplossing om ook natuurlijke personen toegang te geven, maar op dit moment kunnen we nog niet meedelen wanneer deze oplossing geïmplementeerd gaat worden. 

Wij raden deze personen aan om een mandataris te contacteren. Dit zijn ondernemingen die aanvragen voor anderen doen. Zij kunnen ook specifieke regels, bepalingen, … toelichten voor het aangevraagde transport. U kan ook een gespecialiseerde transportonderneming contacteren die zowel de vergunning als het transport regelt. 

Wenst u toch zelf uw vergunning aan te vragen, neem dan contact op met de administratie van uw gewest (zie contactgegevens) of het gewest dat best past bij uw taalkeuze voor personen die niet in België wonen. Heeft u in het verleden reeds een vergunning gekregen, dan is het handig dat vergunningsnummer te vermelden.