Overslaan en naar de inhoud gaan

Werken op en langs de Provinciebaan (N313)

Werken op en langs de Provinciebaan (N313)

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Beëindigd

Plaats

Weg

N313

Wat en waarom?

Op maandag 24 april start Het Agentschap Wegen en Verkeer met werkzaamheden op en langs de Provinciebaan (N313) in Staden om er de bereikbaarheid en fietsveiligheid te verhogen.

 

Middengeleiders

Concreet worden ter hoogte van de Vijverbosstraat twee middengeleiders geplaatst zodat fietsers in twee tijden de gewestweg kunnen oversteken. Ook ter hoogte van de Hoogledestraat wordt een middengeleider met fietsoversteek aangelegd zodat ook daar de rijweg veilig kan gedwarst worden. Tussen de bestaande middengeleider thv Provinciebaan 24 en de Hoogledestraat wordt aan de pare kant een verhoogd aanliggend enkelrichtingsfietspad aangelegd. De bestaande middengeleider ter hoogte van de Provinciebaan 24 is hierdoor overbodig geworden en wordt opgebroken. 

Rolstoeltoegankelijke bushaltes

Naast het aanleggen en opbreken van middengeleiders worden ook twee rolstoeltoegankelijke bushaltes aangelegd. Eén bushalte komt ter hoogte van de Hoogledestraat, in combinatie met de nieuwe middengeleider met fietsoversteekplaats. Een tweede bushalte komt ter hoogte van Ommegang Noord. 

Mobiliteitsswitch & Hoppin

Deze tweede bushalte ter hoogte van de Filip van Arteveldestraat maakt deel uit van een zogenaamd ‘Hoppinpunt’. Dit is een vervoersknooppunt waar verschillende vervoermiddelen samenkomen en een weggebruiker makkelijk van het ene op het andere vervoermiddel kan overstappen. Zulke Hoppinpunten kaderen in de mobiliteitsswitch waarbij Vlaanderen inzet op efficiënter, duurzamer en flexibeler openbaar vervoer. Dat doen we door de vraag en het aanbod beter op elkaar af te stemmen. De combinatie van trein, tram, bus, (deel)fiets en (deel)wagen wordt in de toekomst eenvoudiger met behulp van de Hoppinpunten.

Het Hoppinpunt Westrozebeke Dorp wordt gefaseerd uitgevoerd. Voorlopig zal hier dus enkel een bushalte ter hoogte van Ommegang Noord worden aangelegd. Het tweede deel van het Hoppinpunt, waarbij door de gemeente Staden ook accommodatie voor deelwagens en een fietsenstalling worden voorzien, wordt volgend jaar aangelegd, dit op de gemeenteweg Ommegang Noord. 

Meer info over de mobiliteitsswitch kun je raadplegen via mobiliteitsswitch.be.

Timing en impact?

Hinder

Gedurende de volledige duur van de werken wordt de Provinciebaan (N313) volledig onderbroken. Doorgaand verkeer tussen rotonde Sleihage en rotonde Westrozebeke zal dus niet mogelijk zijn. Fietsers zullen een lokale omleiding kunnen volgen via de Kattestraat-Vijverbosstraat-André Dejonghestraat. Het vrachtverkeer dient, afhankelijk van de richting die men uit moet, een omleiding te volgen via de R32-N32 of N38-N301. De woningen in de werfzone zullen zo veel als mogelijk bereikbaar worden gehouden. De aannemer zal de bewoners tijdig verwittigen wanneer een oprit voor een periode niet bereikbaar is.

Reizigers die zich met De Lijn verplaatsen zullen een omleiding volgen via Passendale - N303 - Grote Roeselarestraat. De routeplanner van De Lijn zal rekening houden met deze aangepaste route. Voor meer info kan u terecht op de website van De Lijn.