Overslaan en naar de inhoud gaan

Werken aan kruispunt Mechelsesteenweg ter hoogte van Gemeenteplein

Werken aan kruispunt Mechelsesteenweg ter hoogte van Gemeenteplein

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Beëindigd

Provincie

Plaats

Weg

N1

Van 17 tot en met 31 augustus 2021 voert het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) werken uit aan het kruispunt van de Mechelsesteenweg (N1) met de Edegemsestraat, ter hoogte van het Gemeenteplein in Mortsel. Op de Mechelsesteenweg wordt een nieuwe busstrook aangelegd om de doorstroming op het kruispunt te verbeteren. 

Wat en waarom?

Nieuwe busstrook

Op de Mechelsesteenweg wordt ter hoogte van het Gemeenteplein een nieuwe bijzondere overrijdbare bedding (BOB) aangelegd in de richting van Antwerpen. De nieuwe BOB-strook vervangt de huidige busstrook en komt meer centraal te liggen, vlak naast de tramsporen. Een groene middenberm zorgt voor een fysieke scheiding tussen de BOB-strook en de rijweg. De huidige busstrook wordt dan weer omgevormd tot een aparte linksafslagstrook voor afslaand verkeer naar de Edegemsestraat. De ingreep moet de doorstroming op het kruispunt verbeteren, zowel voor het openbaar vervoer als voor het autoverkeer.

Verder wordt ook de fiets- en voetgangersoversteekplaats langs de zuidkant van het kruispunt mee vernieuwd.

Tot slot wordt tegen het einde van de werken ook het asfalt van de Mechelsesteenweg nog vernieuwd ter hoogte van de werfzone.

Timing en impact?

Werken in twee fases

De werken worden uitgevoerd in twee fases.

  • De eerste fase, van dinsdag 17 tot en met vrijdag 27 augustus, omvat de hoofdmoot van de werken.
  • De tweede fase is voorzien op maandag 30 en dinsdag 31 augustus. Dan krijgt het wegdek van de Mechelsesteenweg nog een nieuwe asfaltlaag.

Hinder tijdens de werken

Om de hinder te beperken, worden de werken uitgevoerd in de zomervakantie wanneer het doorgaans rustiger is op de weg. Toch zullen de werken onvermijdelijk hinder veroorzaken gezien de locatie op een drukke verkeersas in het centrum van Mortsel.

Tijdens de eerste fase (17 t.e.m. 27/08) blijft er op de Mechelsesteenweg één rijstrook open in de richting van Antwerpen. Verkeer komende van Kontich kan dus steeds rechtdoor rijden richting Antwerpen en ook rechts afslaan naar de Statielei (N10). De linksafbeweging naar de Edegemsestraat is niet mogelijk. Dit verkeer wordt voorafgaand omgeleid via de Molenlei en Oude Godstraat naar de Edegemsestraat.

Voetgangers en fietsers kunnen de Mechelsesteenweg oversteken via de noordkant van het kruispunt.

Tegen het einde van de werken wordt de grootste hinder verwacht. Tijdens de tweede fase (30 en 31/08) wordt het wegdek opnieuw geasfalteerd en zal de Mechelsesteenweg (N1) volledig afgesloten zijn in beide richtingen.

  • Verkeer komende van Kontich richting Antwerpen (van zuid naar noord) wordt omgeleid via de Boniverlei (N171), Groeningenlei, Prins Boudewijnlaan (N173), Frans van Dunlaan/Vredebaan (R11) naar de N1.
  • Verkeer komende van Antwerpen richting Kontich (van noord naar zuid) wordt ter hoogte van de Vredebaan (R11) opgevangen en in de tegenovergestelde richting over dezelfde omleiding geleid.
  • Het verkeer in het centrum van Mortsel, dat naar de Mechelsesteenweg wilt afdraaien, wordt naar de grote omleiding geleid.
  • De werken hebben ook een invloed op de dienstregeling van De Lijn. Ook de bussen volgen tijdens fase 2 een omleiding. Voor de tramreiziger zal er geen hinder zijn. De trams gaan altijd door kunnen. Raadpleeg www.delijn.be of De Lijn-app voor de meest recente informatie.
omleiding N1

Tijdens de nacht van dinsdag 31 augustus op woensdag 1 september worden er tussen 00.00 uur en 06.00 uur tellussen geslepen in het nieuwe wegdek voor de aansturing van de verkeerslichten. Dit kan tijdelijk geluidshinder veroorzaken voor omwonenden in de directe omgeving van de werfzone. Daarvoor wensen we ons te verontschuldigen.

Opgelet, de huidige planning van de werken is onder voorbehoud van gunstige werf- en weersomstandigheden en kan bijgevolg nog wijzigen. De meest actuele informatie is steeds terug te vinden op deze webpagina.

Contacteer ons

Contact
Afdeling Wegen en Verkeer Antwerpen

Contactformulier