Overslaan en naar de inhoud gaan

Werken aan kruispunt Houtlaan x Turnhoutsebaan

Werken aan kruispunt Houtlaan x Turnhoutsebaan

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Beëindigd

Provincie

Weg

N12
N112

Vanaf augustus plant het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) een grondige herinrichting van het kruispunt van de Houtlaan (N12) en de Turnhoutsebaan (N112). De werken omvatten de heraanleg van de fietspaden en oversteekplaatsen. Maar ook voor automobilisten verandert er het één en het ander aan de verkeerslichten. De aanpassingswerken starten op 3 augustus 2020 en zullen ongeveer zeven weken duren.

Wat en waarom?

Geen bypasses meer, wel veilige fietsoversteekplaatsen

Allereerst zal het voor fietsers in de toekomst een stuk veiliger en overzichtelijker zijn om de Houtlaan en Turnhoutsebaan over te steken. Dit dankzij twee vernieuwde dubbele fietsoversteekplaatsen die op het vernieuwde fietspad aansluiten. 

Het kruispunt zal ook compacter en dus veiliger worden. Daarvoor verdwijnen de bypasses (de vrijliggende afslagstrook) voor het rechtsafslaand verkeer. Het autoverkeer komende van Wijnegem, dat van de Houtlaan de Turnhoutsebaan op wil rijden, zal dat voortaan ook doen binnen de beveiliging van de verkeerslichten. Naast deze rechtsafslagstrook zal het fietspad vrijliggend gemaakt worden. Ook het verkeer vanuit de Turnhoutsebaan richting Schilde zal straks binnen de verkeerslichten vallen. Op de Turnhoutsebaan vormen we daarvoor één van de twee huidige voorsorteerstroken naar links om tot een afslagstrook naar rechts.

Op de Houtlaan zelf tenslotte komt er een extra rijstrook voor het verkeer richting Schilde zodat er straks niet één maar twee rijstroken rechtdoor zijn aan de verkeerslichten, waarmee we de capaciteit aan de verkeerslichten vergroten. Pas voorbij het kruispunt moet het verkeer in de toekomst ritsen naar één rijstrook.

Ontwerpplan van het nieuwe kruispunt N12xN112

Timing en impact?

Gewijzigde verkeerssituatie tijdens de werken

De werken starten op 3 augustus 2020 en zullen ongeveer zeven weken duren.

  • Gedurende de hele loop van de werken is de Turnhoutsebaan afgesloten van de Houtlaan.
  • Op de Houtlaan blijft richting Schilde steeds één rijstrook rechtdoor beschikbaar.
  • Op de Houtlaan blijft richting Deurne ook steeds één rijstrook rechtdoor beschikbaar en is de linksafbeweging naar de Turnhoutsebaan niet mogelijk. Er zal een omleiding voorzien worden via de 's Gravenwezelsteenweg.
  • Ook buslijn 410 (richting Wijnegem Shopping Center) zal de omleiding via de ‘s Gravenwezelsteenweg volgen. Raadpleeg www.delijn.be of De Lijn-app voor de meest recente informatie.
  • Voor fietsers worden veilige corridors en oversteken voorzien ter hoogte van de werfzone.
omleiding N12-N112

Lokale bereikbaarheid

Alle woningen en handelszaken ter hoogte van het kruispunt blijven steeds bereikbaar tijdens de werken. De handelszaken langs de Turnhoutsebaan blijven steeds bereikbaar via een korte omleiding langs de ’s Gravenwezelsteenweg. Enkel feestzaal Salons Weilandshof ligt binnen de werfzone. Er wordt voor gezorgd dat deze zaak altijd bereikbaar is.