Overslaan en naar de inhoud gaan

Verplaatsing van bushalte ‘Kerk’ in Bunsbeek met nieuw verhoogd perron

Verplaatsing van bushalte ‘Kerk’ in Bunsbeek met nieuw verhoogd perron

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Beëindigd

Plaats

Weg

N29

Update 7/01/2022: De aannemer heeft de werken aan de bushalte hervat en zal nog tot eind januari doorwerken om de bushalte aan te passen.

Wat en waarom?

Verplaatsen van bushalte 'Kerk' richting Tienen

Op de Tiensesteenweg in Glabbeek, tussen Bunsbeekdorp en de Sint-Quirinusstraat, komt een nieuwe bushalte met verhoogd perron, waarbij de bus op de rijweg stopt. De bestaande bushalte Kerk tussen Bunsbeekdorp en de Baakstraat wordt na de werken verplaatst naar het nieuwe verhoogde perron.
De bushalte in de rijrichting van Diest tussen de Houtemsesteenweg en de Schoolstraat, werd in augustus 2019 aangepast. De haltehaven aan de bushalte werd daarbij aangepast tot een verhoogd perron.

Veilige, comfortabele halte

Wegen en Verkeer legt op veel locaties in Vlaanderen nieuwe comfortabele bushaltes aan waarbij de bus op de rijweg stopt. Deze nieuwe bushaltes hebben een verhoogd perron zodat de bus op de rijbaan kan stoppen en mooi aansluit met het voetpad. Alle reizigers, ook rolstoelgebruikers, kunnen daardoor comfortabel in- en uitstappen. Als een fietspad de bushalte kruist, wordt dit fietspad achter de bushalte geleid. Een bushalte waarbij de bus op de rijweg stopt biedt nog meer voordelen:

  • Het is veiliger omdat de bus zijn voorrang niet hoeft "op te eisen" door in of uit een haltehaven te rijden.
  • De bus wint tijd en het rijcomfort voor de staande reiziger is hoger omdat de bus niet manoeuvreert. 
  • Een bushalte waarbij de bus op de rijweg stopt neemt minder ruimte in dan een haltehaven. De nodige halte accommodatie zoals het schuilhuisje of een fietsenstalling kan mee op of naast het perron voorzien worden.
  • Foutparkeren aan de bushalte wordt nagenoeg onmogelijk

Timing en impact?

Werken aan bushalte vanaf 15 december

De oude bushalte Kerk tussen de Baakstraat en Bunsbeekdorp richting Tienen wordt verplaatst naar een nieuwe halte tussen Bunsbeekdorp en de Sint-Quirinusstraat met een verhoogd perron. De aanpassingswerken aan de bushalte, in de rijrichting van Tienen, kunnen in de huidige planning van start gaan vanaf 15 december tot eind januari. Tijdens de feestdagen wordt de tijdelijke signalisatie aan de kant gezet en kan het verkeer doorrijden. Na de feestdagen zal de aannemer dan nog doorwerken tot maximum midden januari.

Verkeershinder

De werken op de Tiensesteenweg vinden voornamelijk in de berm plaats. De hinder is dus beperkt.

  • Fietsers en voetgangers: Het fiets- en voetpad blijft de volledige duur van de werken toegankelijk.
  • Gemotoriseerd verkeer: Om veilig te kunnen werken neemt de aannemer 1 rijstrook in. Doorgaand verkeer op de Tiensesteenweg kan tijdens de werken beurtelings langs de werfzone rijden door middel van tijdelijke verkeerslichten.
  • Tijdens de werken aan de nieuwe bushalte kunnen reizigers van De Lijn de oude halte nog gebruiken.

Contact

Contacteer ons bij vragen

Contact
Agentschap Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant
Telefoon
016 66 57 50
Website