Overslaan en naar de inhoud gaan

Vernieuwing wegdek Bredabaan tussen Brasschaat en Wuustwezel

Vernieuwing wegdek Bredabaan tussen Brasschaat en Wuustwezel

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Beëindigd

Provincie

Weg

N1

Vanaf donderdag 8 oktober 2020 wordt het wegdek van de Bredabaan (N1) vernieuwd tussen Brasschaat en Wuustwezel. De werken zullen ongeveer drie weken duren. Tijdens deze periode is de Bredabaan volledig afgesloten en moet doorgaand verkeer een omleiding volgen via Achterbroek (Kalmthout).

Wat en waarom?

Vernieuwing wegdek

De afgelopen twee jaar werd langs de Bredabaan tussen de Essensteenweg en Gooreind centrum de riolering vernieuwd en werden er veilige, vrijliggende fietspaden aangelegd. Die werkzaamheden lopen nu op hun einde en zullen tegen eind september volledig klaar zijn. Aansluitend zal een aannemer in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) ook het wegdek van de Bredabaan grondig vernieuwen. Dat zal het rijcomfort en de verkeersveiligheid verbeteren. Daarmee steekt de volledige weginfrastructuur binnenkort in een nieuw kleedje en kan de Bredabaan er weer een tijd tegenaan.

Timing en impact?

Werken in vier fasen

De werfzone voor de vernieuwing van het wegdek situeert zich tussen de Kouterstraat in Wuustwezel en het kruispunt met de Essensteenweg/Sint-Jobsesteenweg (N117) in Maria-ter-heide. Dat komt overeen met een afstand van bijna 8 kilometer. De werken starten vanaf donderdag 8 oktober 2020 en zullen ongeveer drie weken duren. Om de hinder zo beperkt mogelijk te houden worden de werken in vier fasen uitgevoerd:

  • FASE 1: 8 oktober t.e.m. 14 oktober

    Kouterstraat tot WZC Amandina

     
  • FASE 2: 15 , 16 en 17 oktober 

    WZC Amandina tot Bosduinstraat

     
  • FASE 3: 19 en 20 oktober

    Bosduinstraat tot Kochdreef (incl. kruispunt)

     
  • FASE 4: 21 oktober t.e.m. 27 oktober

    Kochdreef tot Essensteenweg/Sint-Jobsesteenweg (N117)

Hinder tijdens de werken

Tijdens de werken is de Bredabaan tussen Brasschaat en Wuustwezel volledig afgesloten voor doorgaand verkeer. Dat zal onvermijdelijk enige verkeershinder met zich meebrengen. De verkeerssituatie tijdens de werken ziet er als volgt uit:

  • AUTO
    • Doorgaand verkeer tussen Brasschaat en Wuustwezel volgt in beide richtingen een aangeduide omleiding via Achterbroek: Essensteenweg/Brasschaatsteenweg (N117) en Kalmthoutsesteenweg (N111). Verkeer op langere afstand kan ook steeds omrijden via de E19. 
    • De fases waar (nog) niet gewerkt wordt, blijven bereikbaar voor plaatselijk verkeer.

    • Voor verkeer van en naar Gooreind centrum wordt een lokale omleiding voorzien via de Essensteenweg (N117) en de Bosduinstraat. Om het extra verkeer aan dit kruispunt in goede banen te leiden, worden er tijdelijke verkeerslichten geplaatst.

    • Het kruispunt van de Bredabaan met de Bosduinstraat en de Arthur Boelstraat in Gooreind werd eerder dit jaar al vernieuwd en zal tijdens deze werken altijd open blijven.

       
  • FIETS: Fietsers kunnen gebruik maken van de nieuwe fietspaden langs de Bredabaan. Enkel in de werfzone van fase 1, tussen de Kouterstraat en WZC Amandina, zijn er geen vrijliggende fietspaden langs de Bredabaan en kunnen fietsers er niet passeren. Fietsers kunnen hier het wandel- en fietspad door de bossen nemen tussen Beersgat en het domein van de Zusters Franciscanessen.

     
  • BUS: De werken hebben ook een invloed op de dienstregeling van De Lijn. Bussen die normaal over de Bredabaan rijden, volgen ook de omleiding via Achterbroek. Raadpleeg www.delijn.be of De Lijn-app voor meer gedetailleerde informatie over uw buslijn. 

Bereikbaarheid woningen en handelszaken

De aannemer zal trachten om inritten van woningen en handelszaken in de werfzone maximaal bereikbaar te houden. Omwonenden langsheen de werfzone dienen er wel rekening mee te houden dat inritten tijdens bepaalde dagen moeilijk of niet bereikbaar zullen zijn met de wagen. Dat is voornamelijk het geval tijdens het frezen van het oude wegdek (moeilijk bereikbaar), tijdens het asfalteren van het nieuwe wegdek (niet bereikbaar) en tijdens het aanbrengen van de nieuwe markeringen (niet bereikbaar). Het moment dat bewoners niet bereikbaar zijn met gemotoriseerd verkeer betreft per fase vermoedelijk 2 à 3 dagen. De aannemer zal omwonenden hiervan enkele dagen op voorhand verwittigen met een briefje in de bus. Te voet of met de fiets blijven inritten uiteraard steeds bereikbaar.

Bereikbaarheid zone Koersdreef - Essensteenweg op 25/10

Bewoners in de werfzone (dus ook Struikenlaan en achterliggende woonstraten) plaatsen hun wagen best voor zondagavond 22 uur buiten de werfzone. Op die manier raakt u niet onverwachts ingesloten bij het aanbrengen van de kleeflaag, of tijdens de asfaltwerken op maandag.

Ontsluiting via Grote Heidedreef

De paaltjes in de Grote Heidedreef/Koersdreef worden tijdelijk weggenomen. Op die manier blijft de ontsluiting van straten Grote Heidedreef – Vogelzangdreef – Hermelijndreef – Sneeuwbesdreef – Bosuildreef – Varendreef - Lansiersdreef mogelijk.

 

Bereikbaarheidsadviseur

Om de ongemakken tijdens de werken te drukken, stelde het Agentschap Wegen en Verkeer een bereikbaarheidsadviseur aan. Heeft u nog vragen over dit project? Contacteer dan de bereikbaarheidsadviseur van Wegen en Verkeer Antwerpen. Dit team luistert naar uw vragen, bespreekt ze indien nodig met de werfleiding en geeft u een zo concreet mogelijk antwoord. U kan mailen naar bereikbaar.antwerpen@wegenenverkeer.be of tijdens de kantooruren bellen naar 0468 03 53 84.

Opgelet: asfalteringswerken zijn steeds erg weersgevoelig. Bij regenweer kan de huidige planning nog wijzigen. De meest actuele info kunt u steeds terugvinden op deze webpagina.