Overslaan en naar de inhoud gaan

Vernieuwing vluchtdeuren Frans Tijsmanstunnel

Vernieuwing vluchtdeuren Frans Tijsmanstunnel

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Beëindigd

Provincie

Plaats

Weg

R2

De Frans Tijsmanstunnel (R2) krijgt nieuwe vluchtdeuren. De eerste werken werden uitgevoerd in december 2022. De werkzaamheden duren tot en met vrijdagochtend 23 juni 2023. We werken 's nachts, van 20.00 tot 05.00 uur. Tijdens de werkzaamheden volgen we de procedure van de reguliere onderhoudssluitingen.

Wat en waarom?

Veiligheid in de tunnel garanderen

De vluchtdeuren van de Frans Tijsmanstunnel zijn oud en aan vervanging toe. We zorgen voor een vernieuwing om de veiligheid te garanderen, om mensen vlot en veilig te kunnen laten evacueren in geval van incidenten.

De deuren in de tunnelkoker richting Gent worden vervangen door nieuwe, brandwerende exemplaren. In de koker richting Nederland verwijdert AWV de oude deuren volledig. In geval van incidenten laat het huidige vluchtconcept van de Tijsmanstunnel toe om de tunnelkokers onmiddellijk af te sluiten met slagbomen aan de ingangen. Daardoor wordt het toekomende verkeer meteen tegengehouden en is de tunnel sneller verkeersvrij om een veilige evacuatie in te zetten. Door het gebruik van de slagbomen moeten weggebruikers dan ook niet wachten in de kleine ruimte tussen de twee kokers om te evacueren en volstaat één vluchtdeur.

Timing en impact?

Werken tijdens nachtelijke sluitingen 

We werken eerst in de tunnelkoker richting Gent. In december 2022 verwijderde de aannemer het eerste gedeelte aan oude deuren en freesde hij het beton af. Daarna maakte hij de tunnelwanden glad, zodat de nieuwe brandwerende deuren goed aansluiten op de wand. Vanaf de week van 13 maart plaatst hij de deuren. We werken tijdens nachtelijke sluitingen op weekdagen.

Werfplanning voorjaar 2023

Het gladmaken van de wanden is erg weersgevoelig. De planning van de werken is dan ook sterk weersafhankelijk.

Richting Nederland en Gent

Maandagavond 19 juni tot vrijdagochtend 23 juni, telkens van 20.00 tot 05.00 uur.

De huidige planning van de werken werd opgemaakt onder voorbehoud van gunstige werf- en weersomstandigheden en kan bijgevolg nog wijzigen.

Verwachte hinder en omleiding

Je kan de Tijsmanstunnel niet passeren wanneer de aannemer aan het werken is. Rijd je richting Gent tijdens de werken? Dan volg je een omleiding via de A12 - Scheldelaan (N101). Richting Nederland rijdt het verkeer om via de N101 - complex Zandvliet. Voor de hulpdiensten blijft steeds één rijstrook beschikbaar.

Tijdens de nachtelijke afsluitingen verwachten we lokale hinder, met een piek tussen 21.00 en 22.00 uur. Dan vindt er namelijk een shiftwissel plaats in verschillende havenbedrijven. Dat kan fileterugslag veroorzaken op de R2. De intensiteiten in de Liefkenshoektunnel kunnen eveneens toenemen. 

Informatie over de actuele verkeershinder is steeds terug te vinden op de website van het Vlaams Verkeerscentrum via www.verkeerscentrum.be. Een overzicht van alle tunnelsluitingen los van dit project vind je hier.

Vragen? Contacteer ons

Contact
Wegen en Verkeer Antwerpen

Meldpunt Wegen