Overslaan en naar de inhoud gaan

Vernieuwing P+R parkings

Vernieuwing P+R parkings

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Binnenkort

Provincie

Weg

N14
N111
E313
R11

In samenwerking met Lantis, Fastned en Blink Charging zet AWV in op een herinrichting van de P+R parkings in Zoersel, Massenhoven, Wommelgem en Stabroek Kasteeldreef. De parkings worden uitgerust met een laadstation voor elektrische wagens en nieuwe fietsenstallingen. Er worden ook elektrische deelfietsen geplaatst. AWV neemt waar mogelijk de omvorming van de bushaltes tot toegankelijke haltes op zich. 

Wat en waarom?

Herinrichting in kader van Oosterweel

Lantis, AWV, Fastned en Blink Charging slaan de handen in elkaar om de P+R parkings in Zoersel, Massenhoven, Wommelgem en Stabroek Kasteeldreef om te vormen. Lantis is bouwheer van het project. Ze geeft de parkings gloednieuwe fietsenstallingen met speciaal ontworpen luifels en plaatst elektrische deelfietsen van Donkey Republic. Zo worden de P+R parkings aantrekkelijker voor pendelaars die de combinatie van fiets en openbaar vervoer of carpoolen toepassen. Fastned en Blink Charging zorgen voor een snellaadstation voor elektrische wagens. AWV maakt op termijn de bushaltes toegankelijk waar mogelijk, zodat iedereen veilig en vlot van het openbaar vervoer kan gebruikmaken. De aanpassingen op de parkings kaderen in de Oosterweelwerken.

Over basisbereikbaarheid en Hoppin 

Met Hoppinpunten zorgen we dat reizigers vlot kunnen overstappen van het ene vervoermiddel op het andere. Hier komen verschillende vervoermiddelen samen, zoals trein, bus, tram, flexbus of deelsystemen. Maar ook uw eigen wagen of fiets, en deelwagens of -fietsen. Zo zorgt Hoppin voor meer flexibiliteit in verplaatsingen en combineert u makkelijker het openbaar vervoer met uw eigen auto of fiets, of met een deelsysteem. Hoppin groeit voortdurend. De komende jaren zal het aantal Hoppinpunten gestaag blijven groeien waardoor reizigers nog makkelijker vervoermiddelen zullen kunnen combineren. Hoppin stimuleert reizigers om vervoermiddelen te combineren om zo op hun bestemming te geraken. Door te informeren en te sensibiliseren over de verschillende alternatieven voor de wagen, wil Hoppin zo duurzame verplaatsingen stimuleren.

Meer info over Hoppin

Meer investeren in toegankelijke bushaltes

Het Agentschap Wegen en Verkeer investeert steeds meer in toegankelijke bushaltes. Dankzij het Vlaamse relanceplan worden extra middelen vrijgemaakt om bushaltes toegankelijker te maken. Zo kan iedereen vlot en veilig gebruikmaken van het openbaar vervoer.

 

Timing en impact?

P+R Massenhoven volledig opgeleverd

P+R Massenhoven fungeerde als proefopstelling voor het vernieuwingsproject. Inmiddels is de P+R parking volledig opgeleverd met de plaatsing van een overdekte fietsenstalling door Lantis. Die laatste ingreep maakt van de parking een volwaardig Hoppinpunt. De P+R wordt ingehuldigd door AWV in samenwerking met alle partners en in het bijzijn van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters op donderdag 7 december 2023. 

Werken zetten zich verder in 2024 op andere parkings

Vanaf oktober 2023 krijgen de parkings in Zoersel, Wommelgem en Stabroek fietsenstallingen van hetzelfde type. Fastned en Blink Charging bekijken momenteel de opties voor de snellaadstations voor elektrische wagens op die drie parkings. AWV bekijkt hoe ze de haltes aan de parking in Zoersel onder handen kan nemen.

Meer informatie over de opvolging van de werken en actuele verkeersinformatie vind je op de website van Lantis.

Klik hier voor meer info