Overslaan en naar de inhoud gaan

Vernieuwing P+R parkings

Vernieuwing P+R parkings

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Provincie

Weg

R11
N14
E313

In samenwerking met Lantis, Fastned en Blink Charging zet AWV in op een herinrichting van de P+R parkings in Zoersel, Massenhoven en Wommelgem. De parkings worden uitgerust met een laadstation voor elektrische wagens en nieuwe fietsenstallingen. Er worden ook elektrische deelfietsen geplaatst. AWV neemt waar mogelijk de omvorming van de bushaltes tot toegankelijke haltes op zich.

Wat en waarom?

Herinrichting in kader van Oosterweel

Lantis, AWV, Fastned en Blink Charging slaan de handen in elkaar om de P+R parkings in Zoersel, Massenhoven en Wommelgem om te vormen. Lantis is bouwheer van het project. Ze geeft de parkings gloednieuwe fietsenstallingen met speciaal ontworpen luifels en plaatst elektrische deelfietsen van Donkey Republic. Zo worden de P+R parkings aantrekkelijker voor pendelaars die de combinatie van fiets en openbaar vervoer of carpoolen toepassen. Fastned en Blink Charging zorgen voor een snellaadstation voor elektrische wagens. AWV maakt op termijn de bushaltes toegankelijk waar mogelijk, zodat onder andere rolstoelgebruikers, blinden en slechtzienden veilig en vlot van het openbaar vervoer kan gebruikmaken. De aanpassingen op de parkings kaderen in de Oosterweelwerken.

Over basisbereikbaarheid en Hoppin 

Basisbereikbaarheid, Hoppin gedoopt in de communicatie naar het brede publiek, is de nieuwe mobiliteitsvisie voor Vlaanderen. Met Hoppin zet Vlaanderen in op efficiënter, duurzamer en flexibeler openbaar vervoer voor iedereen. Combimobiliteit staat daarin centraal: het combineren van verschillende vervoermiddelen om vlot een bestemming te bereiken. Vraag en aanbod worden daarvoor op elkaar afgestemd en alle oplossingen voor het openbaar vervoer worden gebundeld onder één herkenbare naam, Hoppin. De trein, tram en bus blijven vaste waarden. Op drukke lijnen zetten we snellere en frequentere bus- en tramverbindingen in. Op minder drukke lijnen organiseren we het aanbod anders en komt er flexvervoer waarbij u vooraf een rit boekt. Ook deelsystemen vormen een aanvulling op de bus- en tramverbindingen van De Lijn. Met een deelfiets- of wagen legt u vlot het eerste of laatste deel van uw traject af. Er wordt ook rekening gehouden met het fiets- en wegennetwerk zodat u makkelijk uw eigen fiets of wagen kan combineren met het openbaar vervoer.

Meer info over Hoppin

Meer investeren in toegankelijke bushaltes

Het Agentschap Wegen en Verkeer investeert steeds meer in toegankelijke bushaltes. Dankzij het Vlaamse relanceplan worden extra middelen vrijgemaakt om bushaltes toegankelijker te maken. Zo kan iedereen vlot en veilig gebruikmaken van het openbaar vervoer.

 

Timing en impact?

P+R Massenhoven volledig opgeleverd

P+R Massenhoven fungeerde als proefopstelling voor het vernieuwingsproject. Inmiddels is de P+R parking volledig opgeleverd met de plaatsing van een overdekte fietsenstalling door Lantis. Die laatste ingreep maakt van de parking een volwaardig Hoppinpunt. De P+R werd ingehuldigd door AWV in samenwerking met alle partners en in het bijzijn van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters op donderdag 7 december 2023.

P+R Wommelgem zo goed als klaar

De werkzaamheden op de P+R parking in Wommelgem zijn bijna afgerond. We voeren nog enkele laatste tests uit vooraleer de parking volledig wordt opgeleverd.

P+R Zoersel opgeleverd tegen zomer 2024

Momenteel zorgt een aannemer voor de heraanleg van de parkeerplaatsen en het groen op P+R Den Haan in Zoersel. Lantis plaatste een overdekte fietsenstalling en zorgde voor deelfietsen. Aan het snellaadstation van Fastned kan u uw elektrische wagen opladen. Vanaf 13 mei 2024 verbreedt AWV de fietsoversteken volgens het Vademecum Fietsvoorzieningen. Het agentschap vormt bushaltes 'P+R Den Haan' eveneens om tot toegankelijke haltes. Meer info over de impact van de ingrepen volgt via deze pagina. Zodra alle ingrepen zijn afgerond, wordt de Hoppinzuil geplaatst en beschikt ook deze parking over een volwaardig Hoppinpunt. Als de werken vlot verlopen, is de P+R volledig opgeleverd tegen de zomer van 2024.