Overslaan en naar de inhoud gaan

Vernieuwing fietskruising Putvennestraat langsheen de Kempische Steenweg

Vernieuwing fietskruising Putvennestraat langsheen de Kempische Steenweg

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Binnenkort

Provincie

Plaats

Weg

N74

Het Agentschap Wegen en Verkeer vernieuwt in het voorjaar 2021 de aansluiting van de Putvennestraat op de Kempische Steenweg (N74) in Hasselt. Door het fietspad verder van de gewestweg af te leggen ter hoogte van de zijstraat, en de aansluiting van de rijweg te versmallen, verhoogt het overzicht en meteen ook de veiligheid voor alle weggebruikers. De werken zullen een drietal weken in beslag nemen. De Putvennestraat wordt tijdelijk afgesloten voor uitrijdend verkeer naar de Kempische Steenweg.

Wat en waarom?

Het kruispunt kwam voor op de dynamische lijst van gevaarlijke punten in 2019, wegens een aantal ongevallen in de jaren daarvoor. Op de Provinciale Commissie Verkeersveiligheid (PCV) werd samen met de Stad Hasselt en de lokale politiezone LRH gezocht naar een veiligere inrichting van de kruising. Het doel daarbij was het verhogen van de verkeersveiligheid voor alle weggebruikers, door het verduidelijken van de fietskruising langsheen de N74. 

 

Het Agentschap Wegen en Verkeer investeert 120.000 euro in dit project. 

 

Meer overzicht op het kruispunt 

Het fietspad langsheen de Kempische Steenweg zal ter hoogte van de kruising met de zijstraat wat verder van de gewestweg weg getrokken worden, de Putvennestraat in. Zo komt er een opstelruimte vrij voor gemotoriseerd verkeer dat de Kempische Steenweg wilt oprijden. Ook de aansluiting van de rijweg op de N74 wordt versmald, waardoor de kruisende oversteekbeweging voor fietsers aanzienlijk wordt ingekort. Dat verhoogt de zichtbaarheid voor het gemotoriseerd verkeer bij het uitrijden van de Putvennestraat. 

Deze ingrepen moeten zorgen voor meer overzicht op het kruispunt, wat de verkeersveiligheid ten goede komt.

Het fietspad wordt ter hoogte van de kruising aangelegd in een opvallende rode kleur

Plaatselijk wordt het asfalt van het wegdek vernieuwd, zo ook de afslagstrook op de N74 komende van Hasselt. De bermen op de koppen van de Putvennestraat worden groen ingericht. 

Op de N74 wordt verder ook de middenberm aan de kant komende van Zonhoven een tiental meter verlengd. Dit moet de kans op conflicten verkleinen voor verkeer dat er een keerbeweging maakt, terug richting Zonhoven. 

N74 x Putvennestraat ontwerp - voorjaar 2021

Timing en impact?

Minderhinder-maatregelen: Putvennestraat afgesloten voor uitrijdend verkeer

De uitvoering van de werken vindt plaats vanaf 15 maart 2021 en zal tot eind maart duren. De zijstraat Putvennestraat is voor de volledige duur van deze werken afgesloten voor uitrijdend verkeer naar de Kempische Steenweg. Er wordt een lokale omleiding aangegeven via de Tulpinstraat.
Verkeer vanop de N74 kan de Putvennestraat steeds blijven inrijden.

Fietsers op de N74 richting Zonhoven kunnen steeds langsheen de werfzone blijven passeren. 

Doorgaand verkeer op de N74 ondervindt weinig hinder van deze werken. De kans bestaat dat er buiten de spitsuren wel één rijstrook van de N74 wordt ingenomen.

 

Contact

Contact
Wegen en Verkeer Limburg
Telefoon
011 74 23 00

Contactformulier