Overslaan en naar de inhoud gaan

Verlenging passeerhavens

Verlenging passeerhavens

Algemeen Overzicht

Datum

Provincie

Weg

N80

Het Agentschap Wegen en Verkeer zal in de loop van juni 2020 drie passeerhavens langs de N80 in Sint-Truiden en Gingelom verlengen. Deze werken moeten het gebruik van deze uitwijkzones vergemakkelijken en stimuleren. Hierdoor zal de verkeersveiligheid en de doorstroming op de N80 verbeteren. 
 

Wat en waarom?

Verlenging passeerhavens op basis van evaluaties en overleg

In 2011 legde het Agentschap Wegen en Verkeer de eerste 4 van 6 passeerhavens aan langs de N80 in Sint-Truiden en Gingelom, respectievelijk ter hoogte van de Hazelaarweg en de Kamerijckstraat. De bedoeling van deze zones is dat het trage verkeer kan uitwijken om zo de snellere weggebruikers voorbij te laten steken en vervolgens weer zelf in te voegen op de weg. 

Na verschillende evaluaties en overleg met o.a. de Boerenbond en de Limburgse Fruittelers Organisatie bleek echter dat de te beperkte lengte van deze zones ervoor zorgt dat de uitgeweken voertuigen vaak dienen te stoppen aan het einde van de passeerhaven en zo moeilijker opnieuw kunnen invoegen op de gewestweg. Dit zorgt o.a. voor gevaarlijke situaties en tijdverlies voor de uitgeweken bestuurders die daarom de zones steeds vaker links laten liggen. Hierdoor worden deze dus niet optimaal gebruikt. 

Het agentschap zal de lengte van de passeerhavens nu aanpassen en bijna verdubbelen van de huidige 85m tot ongeveer 140m.  De uitgeweken voertuigen zouden hierdoor beter in beweging moeten kunnen blijven en zo makkelijker opnieuw de hoofdweg oprijden. Dit moet zorgen voor een veiliger, verhoogd en verbeterd gebruik van de uitwijkzones.  

De eerste 4 passeerhavens die in 2011 werden aangelegd, waren een proefproject om de doorstroming op de N80 te helpen verbeteren en de verkeersveiligheid te verhogen. De laatste 2 uitwijkzones werden in 2013 aangelegd op basis van een uitgebreide evaluatie van de eerste zones en een aantal proefopstellingen. Zij voldoen dus al aan de nodige vereisten. Daarom dienen nu enkel de eerste 4, als proef aangelegde, passeerhavens aangepast te worden. 

Locatie passeerhavens

Timing en impact?

Gefaseerde uitvoering om hinder te beperken

Vanaf 2 juni 2020 zal het agentschap de twee passeerhavens in Sint-Truiden ter hoogte van de Hazelaarweg en één passeerhaven in Gingelom ter hoogte van de Kamerijckstraat richting Sint-Truiden aanpassen. Ook de fietspaden worden mee verlengd.  

Tijdens deze werken zal het verkeer op de N80 minstens beurtelings kunnen blijven rijden door middel van tijdelijke verkeerslichten. ‘s Avonds en tijdens het weekend is de N80 beschikbaar zoals normaal.

Tegen het bouwverlof in juli zouden de aanpassingen van de drie passeerhavens klaar moeten zijn. 

Opgelet: deze werkzaamheden zijn sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. De planning kan dus nog wijzigen.

Verlenging vierde en laatste passeerhaven

De vierde en laatste passeerhaven ter hoogte van de Kamerijckstraat richting Gingelom wordt aangepakt zodra de nodige onteigening is afgerond.

Contacteer ons

Contact
afdeling Wegen en Verkeer Limburg
Adres
Koningin Astridlaan 50 bus 4
3500 Hasselt
België
Telefoon
011/ 74 23 00

CONTACTFORMULIER