Overslaan en naar de inhoud gaan

Vellen van afgeknakte bomen langs de Leopoldsvaart-Noord en -Oost

Vellen van afgeknakte bomen langs de Leopoldsvaart-Noord en -Oost

Algemeen Overzicht

Datum

Plaats

Weg

T300
N378

Wat en waarom?

 De voorbije maanden was er bij verscheidene bomen schade en om de veiligheid te garanderen op de gewestwegen werden die daarom tijdelijk afgesloten. De bomen worden nu geveld en op een later tijdstip heraangeplant.

De populieren langs de gewestwegen N378 en T300 in Damme zorgen voor het typische kathedraaleffect langs het water. Enkele jaren geleden (van 2005 tot 2013) werden de oude bomen gerooid en vervangen door nieuwe exemplaren. De bermen werden toen bewust aangeplant met verschillende klonen van Canadese populier (Populus x canadensis): een soort die snel groeit zodat het typische kathedraaleffect na aanplant snel bekomen wordt. 
De voorbije maanden is er echter geregeld stambreuk opgetreden bij een aantal bomen, in een aantal gevallen zelfs bij eerder lage windsnelheden. Om de oorzaak hiervan te achterhalen werd een visuele boomcontrole (Visual Tree Assessment of VTA) uitgevoerd bij een aantal bomen en grotere delen van het bestand gescreend om een gehele indruk te krijgen van het bomenbestand. Uit dat onderzoek blijkt dat de jonge populieren tijdens de droge zomers van de afgelopen jaren onderhevig zijn geweest aan piekwindbelasting.  De combinatie van beide factoren heeft gezorgd voor vezelknikken. Sommige vezelknikken zijn beperkt, andere houden een veiligheidsrisico in. De vele regen dit voorjaar zorgde ervoor dat de kronen van de bomen nu dikker staan en zwaarder zijn waardoor de kans op afkraken nog toenam.

Er worden daarom 269 populieren geveld. Het zijn allemaal bomen waaraan schade is vastgesteld. Ook de wortels zullen uitgefreesd worden. 

AWV zal alle gevelde en reeds omgewaaide bomen heraanplanten maar dat zal nog niet meteen gebeuren. We willen namelijk eerst nagaan welke soorten er waar moeten aangeplant worden. De bodemtypes verschillen namelijk en bovendien willen we afstappen van één monotoon type boom. Er zal bovendien gekozen worden voor soorten die minder snel groeien zodat de bomen meer tijd krijgen om tot volle wasdom en stevigheid te komen zodat die problemen zich niet opnieuw zullen voordoen. 

Ook zullen de overgebleven bomen die blijven staan op regelmatige basis gecontroleerd en gemonitord worden. 

 

 

 

Timing en impact?

De werken starten op woensdag 14 juli.
Langs de T300 moeten de werken tegen dinsdagavond 20 juli achter de rug zijn.
De werken langs de N378 zullen uiterlijk 23 juli afgerond zijn. 

De T300 en de N378 blijven tot de respectievelijke einddatum afgesloten voor verkeer. 

De werken zijn vroeger klaar dan voorzien. Vanaf 19 juli gaan de T300 en N378 weer open.