Veiligere oversteekplaats op Weertersteenweg x Jettenweg
Algemeen Overzicht
Wegen en Verkeer wil het kruispunt van de Weertersteenweg (N762) met de Jettenweg herinrichten om het er veilig te maken voor fietsers om over te steken.
Wat en waarom?
Situering
De Steyvershofstraat en de Jettenweg maken deel uit van het recreatief fietsroutenetwerk, waardoor niet alleen inwoners van Kinrooi maar ook anderen het pad kiezen om te genieten van het Limburgs landschap. Op het kruispunt met de Weertersteenweg (N762), die Kinrooi met Maaseik verbindt, ontbreekt evenwel een oversteekplaats.
Fietsers moeten vandaag een schuine oversteekbeweging maken. De rijbaan gaat bovendien over een lange afstand gewoon rechtdoor, zonder weginrichtingen die ervoor zorgen dat bestuurders hun snelheid automatisch verminderen. De bushaltes ‘Jettenweg Ophoven’ zijn niet langer in gebruik. Om die redenen zal het agentschap een oversteekplaats aanleggen, de weginrichting veranderen en ook de bushaltes verwijderen.
Voor dit ontwerp zijn (is een) grondverwerving(en) nodig. De betrokken eigenaars worden gecontacteerd.
Oversteekplaats in beide richtingen
Waar de Jettenweg aantakt op de Weertersteenweg komt een fietsoversteekplaats.
- Fietsers steken hier in beide richtingen over en volgen nog een klein stuk fietspad om dan de Steyvershofstraat in te fietsen.
- Oversteken kan in twee keer, dankzij een middeneiland met voldoende opstelruimte.
- De oversteekplaats wordt voorzien van punctuele verlichting, waardoor de fietsers extra in de kijker worden gezet.
Heraanleg van de fietspaden
Ter hoogte van het kruispunt zijn al fietspaden, die ofwel gescheiden van de rijweg of aanliggend zijn. Door de herinrichting van de rijweg worden ook de fietspaden vernieuwd.
- De enkelrichtingsfietspaden zijn 2 meter breed.
- Aan de aantakking van de Steyverhofstraat met de steenweg is het fietspad 3 meter breed, zodat fietsers elkaar kunnen passeren.
- De fietspaden zijn in beton.
Middengeleiders tegen overdreven snelheid
Een rechte weg, zonder obstakels, nodigt soms onbewust uit om harder te rijden. Een veelgebruikte techniek om overdreven snelheid tegen te gaan zijn middengeleiders. De lichte buiging vraagt de aandacht van de bestuurder, waardoor die de snelheid aanpast.
Door de opgeheven bushaltes te verwijderen is er ruimte om:
- een aanzienlijk deel te ontharden en meer ruimte te creëren tussen fietsers en wagens
- twee middengeleiders aan te leggen van 3 meter breed
- reflectorpaaltjes te voorzien die bestuurders begeleiden in de lichte buiging
Timing en impact?
Procedure
Voor deze werken is een omgevingsvergunning nodig, deze zal weldra worden aangevraagd. Nadien volgt het openbaar onderzoek. We zijn ook afhankelijk van de nodige grondverwervingen. De startdatum van deze werken is dus nog niet in zicht.