Overslaan en naar de inhoud gaan

Veiliger oversteken op de Edingsesteenweg

Veiliger oversteken op de Edingsesteenweg

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Beëindigd

Plaats

Weg

N285

Wat en waarom?

Nieuw middeneiland 

Wegen en Verkeer plant vanaf maandag 17 april aanpassingen aan het kruispunt van de Edingsesteenweg (N285) met de Kwakenbeekstraat en de Zijpstraat in Gooik. 

Om ervoor te zorgen dat schoolgaande jeugd en busreizigers veilig de Edingsesteenweg kunnen oversteken tussen de woonkern en het centrum van Gooik, wordt de huidige oversteek voorzien van een middeneiland. Daardoor kunnen voetgangers en fietsers in twee keer oversteken, wat ook hun zichtbaarheid voor het autoverkeer verhoogt.

Het nieuwe middeneiland komt er ter hoogte van het kruispunt van de Edingsesteenweg met de Zijpstraat en de Kwakenbeekstraat.

Verhoogd perron voor bushalte ‘Gooik Kwakenbeek’

De bushalte ‘Gooik Kwakenbeek’ krijgt in beide richtingen een verhoogd perron zodat het voor alle reizigers comfortabeler is om de bus te nemen. Momenteel maken bussen van en naar Lennik nog een in- en uitrijbeweging wanneer ze aan de halte stoppen. Dit zal na de werken niet meer van toepassing zijn: bussen houden vanaf dan halt op de rijweg zelf. Daardoor kan het openbaar vervoer stipter rijden.

Timing en impact?

Werken vanaf 17 april

Volgens de huidige planning starten de werken aan dit kruispunt vanaf maandag 17 april en zullen ze tot 16 augustus 2023 duren. Tijdens de werken worden beide zijstraten afgesloten. Meer info over de hinder kan u terugvinden onder het tabblad 'Actuele hinder'

De werken hebben vertraging opgelopen door de slechte ondergrond in combinatie met het slechte weer. De aannemer heeft deze grond moeten verstevigen om op een kwalitatieve manier een nieuw betonnen wegdek te kunnen gieten. Het nieuwe betonnen wegdek zal na 12 juli nog minstens 3 weken moeten uitharden. Op dat moment is er verder geen activiteit zichtbaar. Tijdens het uitharden rijdt het verkeer in beide richtingen beurtelings - geregeld door tijdelijke verkeerslichten - over de rijhelft richting Ternat. Beide zijstraten blijven afgesloten tot het einde van de werken, begin augustus. 

Veilige en comfortabele schoolroutes in Vlaanderen

 
In 2021 brachten steden en gemeenten meer dan 800 knelpunten op schoolroutes langs gewestwegen in kaart. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) verbetert op deze locaties in heel Vlaanderen de veiligheid en het comfort voor fietsers en voetgangers. We doen dat door de zichtbaarheid te verbeteren, obstakels weg te nemen of lichtenregelingen aan te passen. Zo wordt het veiliger en comfortabeler stappen en fietsen naar school.