Overslaan en naar de inhoud gaan

Veiliger oversteken op Bergensesteenweg aan kruispunt met Jan Baptist Rampelbergstraat

Veiliger oversteken op Bergensesteenweg aan kruispunt met Jan Baptist Rampelbergstraat

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Beëindigd

Weg

N6

Update 09/05/2023: Fase 1 is afgerond. De aannemer is met de tweede fase van de werken gestart en zit op schema.

Wat en waarom?

Herinrichting kruispunt Jan Baptist Rampelbergstraat en Emile Vandersteenenstraat

Het Agentschap Wegen en Verkeer plant aanpassingen aan het kruispunt van de Bergensesteenweg (N6) met de Jan Baptist Rampelbergstraat en de Emile Vandersteenenstraat. Na de vernieuwingen steken voetgangers en fietsers het drukke kruispunt met de Bergensesteenweg (N6) op een meer comfortabele manier over. 

Wat gaan we doen? 

 • Veilige oversteekplaatsen: aan beide kanten van het kruispunt komen nieuwe oversteekplaatsen die aansluiten op de voet- en fietspaden langs de gewestweg. Voetgangers en fietsers steken er in de toekomst vlot in twee stappen over. Aan de kant van Sint-Pieters-Leeuw komt een oversteekplaats voor fietsers en voetgangers, aan de kant van Halle leggen we enkel een oversteekplaats voor fietsers aan. We zorgen voor een verlichte voetgangersoversteekplaats om de veiligheid te verhogen.
 • Overzichtelijker kruispunt: we vergroten de hoeken van de voetpaden. De in- en uitrijbeweging van het gemotoriseerd verkeer verloopt dan ruimer en veiliger voor voetgangers en fietsers.
 • Verhoogde busperrons aan de bushaltes ‘Sint-Pieters-Leeuw E. Vander Steenen’. In beide richtingen worden de haltes heraangelegd met verhoogde perrons zodat iedereen gemakkelijk en vlot kan op- en afstappen.
 • Minder rijstroken en verlaagde snelheid: we verminderen ter hoogte van het kruispunt het aantal rijstroken van twee naar één. Het verkeer rijdt in de toekomst ter hoogte van het kruispunt enkel nog op het huidige rechterrijvak en dat in beide richtingen. Op die manier moeten fietsers en voetgangers aan de nieuwe oversteekplaatsen maar twee keer een rijstrook kruisen. Daarnaast verlagen we de maximumsnelheid ter hoogte van de oversteekplaatsen naar 50 km/u.
 • Ontharding van de middenberm: we sluiten de middenberm definitief af en leggen er een groenzone aan. Het is in de toekomst niet meer mogelijk om hier over te steken. Bestuurders kunnen vanuit de zijstraten Jan Baptist Rampelbergstraat en Emile Vandersteenenstraat richting de gewestweg enkel nog rechtsaf slaan.

Veilige en comfortabele bushaltes

Wegen en Verkeer maakt op verschillende locaties in Vlaanderen werk van veilige en comfortabele bushaltes. De bushaltes krijgen allemaal een verhoogd perron zodat iedereen vlot op de bus kan stappen. Op gewestwegen met een snelheidslimiet van 30 of 50 km/u leggen we bushaltes aan waar de bus stopt op de rijweg, in plaats van in een haltehaven ernaast. Zo moet de bus niet wachten en haar voorrang opeisen om de halte te verlaten. De bus loopt minder vertraging op en het verlaagt de kans op ongelukken.

Timing en impact?

Uitvoering vanaf 18 april tot midden juni 2023

De werken starten op dinsdag 18 april 2023. Als alles volgens planning verloopt, duren de werken tot vrijdag 9 juni 2023.

Werken in 2 fasen 

De Bergensesteenweg (N6) blijft tijdens de werken in beide richtingen open voor het verkeer. De aannemer werkt in 2 fasen en de werken duren 8 weken. 

 • Fase 1: de middenberm wordt onthard en ingezaaid met gras. De boordstenen voor nieuwe oversteekplaatsen worden ook aangelegd.
  • Voetgangers en fietsers ondervinden geen hinder.
  • Openbaar vervoer: buslijn 171 ondervindt geen hinder.
  • Gemotoriseerd verkeer kan in beide richtingen over de rechterrijstrook de werfzone passeren. Er geldt een snelheidsbeperking van 50 km/u. Op de parkeerplaatsen naast de weg geldt een parkeerverbod. Een deel van de huidige parkeerplaatsen worden ingenomen ten voordele van de nieuwe oversteekplaats voor voetgangers en fietsers. Deze parkeerplaatsen verplaatsen na de werken naar de andere kant van het kruispunt.
 • Fase 2: werken per rijrichting aan de aansluitingen van de fiets- en voetpaden en aanpassing van de bushaltes.  
  • Voetgangers: ondervinden geen hinder. 
  • Fietsers: volgen een lokale omleiding. Deze wordt nog besproken. Zodra we meer informatie over de omleiding hebben, leest u dat op deze webpagina. 
  • Openbaar vervoer: buslijn 171 ondervindt geen hinder. Richting Brussel komt een tijdelijke bushalte buiten de werfzone. Meer informatie kan u vinden op www.delijn.be/routeplanner.
  • Gemotoriseerd verkeer: kan in beide richtingen over de linkerrijstrook langs de werfzone rijden. Er geldt een snelheidsbeperking van 30 km/u.

Vragen? Contacteer ons:

Contact
Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant

Contactformulier