Overslaan en naar de inhoud gaan

Veiliger oversteken aan kruispunt Abeelstraat en Brusselsesteenweg

Veiliger oversteken aan kruispunt Abeelstraat en Brusselsesteenweg

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Beëindigd

Provincie

Plaats

Weg

N1

Wat en waarom?

Verkeerslichten aan kruispunt Abeelstraat

Het kruispunt van de Brusselsesteenweg (N1) met de Abeelstraat is een druk kruispunt met veel overstekende fietsers op de zijstraten. Doordat er geen oversteekplaatsen zijn is de situatie voor voetgangers en fietsers niet ideaal. Om de veiligheid van deze actieve weggebruikers te verhogen past het Agentschap Wegen en Verkeer het kruispunt aan naar eentje met verkeerslichten. Er komt een zebrapad over de Brusselsesteenweg aan de kant van Zemst. In de Abeelstraat komen bovendien fietsopstelstroken op de rijbaan zodat fietsers veiliger kunnen oversteken. 

Timing en impact?

Tijdelijke verkeerslichten voor beurtelings verkeer

De werken worden opgesplitst in een aantal fases om zo min mogelijk hinder te creëren. Tijdens de werken rijdt het verkeer beurtelings voorbij de werfzone via tijdelijke verkeerslichten.  

Fase 1: rijrichting Zemst

De eerste fase start op maandag 13 juni en duurt ongeveer één week. De aannemer neemt eerst rijrichting Zemst onder handen. Het stukje fietspad, dat op dit moment in klinkers ligt, wordt rechtgetrokken en vervangen door asfalt. Nadien verhardt de aannemer een stuk voetpad om voetgangers veilig te laten oversteken. 

  • Tijdens de werken rijden fietsers ter hoogt van de werfzone op de rijbaan of volgen een omleiding via de Zemstbaan. 
  • De Abeelstraat (rijrichting Zemst) is afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.
  • Lokaal verkeer volgt een omleiding via de Geerdegemstraat – Zemstbaan.

Fase 2: rijrichting Mechelen + plaatsen verkeerslichten

Ook voor de werken op de rijrichting Mechelen voorzien we één week. Vervolgens voorziet de aannemer twee weken voor het plaatsen van de nieuwe verkeerslichten. Tijdens deze tweede fase past de aannemer de aansluiting aan van de Abeelstraat op de Brusselsesteenweg. Het kruispunt wordt compacter en overzichtelijker, zodat de zichtbaarheid voor de weggebruikers verbetert. 

Bewoners van Abeelstraat 83-95 kunnen via de brandweg van residentie Peremans hun straat bereiken. De brandweg wordt uitzonderlijk, tijdens de tweede fase van de werken, opengesteld, zowel voor auto’s als fietsers naar de achterliggende wijk.

Klik op de pijl rechtsboven om het ontwerpplan vergroot te bekijken.

Vragen? Contacteer ons.

Contact
Wegen en Verkeer Antwerpen

contactformulier