Overslaan en naar de inhoud gaan

Veiliger fietsen op kruispunt Ossegemstraat met Vilvoordsesteenweg

Veiliger fietsen op kruispunt Ossegemstraat met Vilvoordsesteenweg

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Plaats

Weg

N211
N276

UDPATE 20/10/2021: de werken zijn gestart op 11 oktober en zullen ongeveer drie weken duren. Volgens de huidige planning zal de Ossegemstraat (N267) vroeger dan gepland, namelijk op 22 oktober, geopend kunnen worden in de rijrichting van Sint-Brixius-Rode. In de andere rijrichting (naar de A12 / Grimbergen) zal de Ossegemstraat de hele duur van de afgesloten blijven. Zie onderaan deze pagina voor een omleidingsplan. 

Wat en waarom?

Aanpassing fietspaden

Wegen en Verkeer voert enkele aanpassingen uit aan de fietspaden ter hoogte van het kruispunt met de Ossegemstraat (N276) met de Vilvoordsesteenweg (N211). De aanpassingen maken het kruispunt een stuk veiliger, zowel voor fietsers als automobilisten. Met deze aanpassingen willen we automobilisten ook stimuleren om via de Ossegemstraat rond Wolvertem te rijden in plaats van door het centrum.

 

De verbeteringen in beeld

N276 N211 Meise aanpassingen kruispunt

Het nieuwe ontwerp van het kruispunt.

(1) De fietsoversteekplaats om de Vilvoordsesteenweg (N211) over te steken wordt verplaatst en aangepast. Fietsers worden duidelijker zichtbaar voor het autoverkeer en steken veiliger over.

(2) Het fietspad dat de afslagstroken van de Ossegemstraat (N276) kruist, wordt anders aangelegd. Het fietspad sluit in de toekomst loodrecht aan op de rijstrook. Dit verbetert de zichtbaarheid voor auto’s en fietsers. 

(3) Naast de verbeteringen voor de fietsers, zal ook de situatie voor de automobilisten verbeteren, meerbepaald voor de bestuurders die vanuit Sint-Brixius-Rode komen en de A12 willen nemen. Om die mensen te stimuleren om via de Ossegemstraat te rijden, zal er een nieuwe afslagstrook naar rechts aangelegd worden. In de huidige toestand moeten die bestuurders op de drukke momenten mee aanschuiven met de chauffeurs die uit de Ossegemstraat komen en naar links willen rijden, in de richting van Grimbergen / Vilvoorde. Nu ze hun “eigen” afslagstrook krijgen, zullen chauffeurs die uit Sint-Brixius-Rode en de omliggende gehuchten komen, vlotter via de Ossegemstraat - niet via het centrum van Wolvertem - naar de A12 kunnen rijden. De bedoeling van de werken is dus ook om het centrum van Wolvertem veiliger en aangenamer te maken.  

Timing en impact?

Ruim een maand werk 

De werken zullen vier à vijf weken duren. UPDATE: aangezien de werken op 11 oktober gestart zijn, verwachten we dat ze half november helemaal achter de rug zullen zijn. Als er toch nog veranderingen in de planning zijn, laten we dat weten op deze webpagina met een update bovenaan.   

Omleiding via Verbindingsweg 

Tijdens de werken zal de Ossegemstraat volledig afgesloten worden van de Vilvoordsesteenweg. Weggebruikers die vanuit Grimbergen / Vilvoorde komen en naar het centrum van Wolvertem willen rijden, zullen de Ossegemstraat niet rechts kunnen indraaien, maar zullen een omleiding moeten volgen via de Wilgenlaan, de Hoogstraat, de Driesstraat en de Verbindingsstraat. Dezelfde omleiding zal gelden voor het verkeer in de andere rijrichting.