Overslaan en naar de inhoud gaan

Veilige fietspaden voor Steenweg richting Hasselt op grondgebied Alken

Veilige fietspaden voor Steenweg richting Hasselt op grondgebied Alken

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Binnenkort

Provincie

Plaats

Weg

N722

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) gaat de N722 Steenweg in Alken gefaseerd vernieuwen, tussen de grenzen van Sint-Truiden en Sint-Lambrechts-Herk. De focus ligt op veilig fietsverkeer en een opwaardering van het openbaar vervoer. Rioolbeheer Fluvius legt ook gescheiden riolering aan. Ook de N722 in Sint-Truiden wordt in fases gelijkaardig vernieuwd. Op termijn is de Steenweg tussen Sint-Truiden en Hasselt over 11 kilometer uitgerust met veilige fietspaden. De startdatum is momenteel nog niet bekend. Voor de start van de werken organiseren we nog een infomoment. 

Wat en waarom?

Situering en context

Het projectgebied in Alken omvat de Steenweg tussen de grenzen met Sint-Truiden (ter hoogte van de kapel Onze-Lieve-Vrouw van Vrede) en Sint-Lambrechts-Herk. Dat is iets meer dan 5 kilometer. 

De volledige projectzone  beslaat ook de N722 Hasseltsesteenweg in Sint-Truiden, vanaf de grens met Alken tot iets voorbij de rotonde richting Melveren en Terbiest. De volledige projectzone van de N722 strekt zich daardoor uit over bijna 11 kilometer. 

Omwille van de ruimtelijke samenhang met de N722, wordt ook het stuk van de N759 Nachtegaal in Kortenbos (Sint-Truiden) heringericht, tussen de Steenweg en de N80. 

N722 fietspaden - Alken

Doelstellingen

AWV gaat de N722 Hasseltsteenweg/Steenweg in Sint-Truiden en Alken vernieuwen.

  • Meer fietsveiligheid door conforme fietspaden en beveiligde fietsoversteekpunten;
  • Vlottere doorstroming van het openbaar vervoer en toegankelijke bushaltes;
  • Meer veiligheid voor gemotoriseerde weggebruikers door o.a. een aangepast wegprofiel met asverschuiving (poorteffect);
  • Duurzaam waterbeheer via de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel

Timing en impact?

Openbaar onderzoeken t.e.m. 31 maart 2023

AWV heeft een omgevingsvergunning nodig voor de vernieuwing van de rijweg en de fietspaden. Het dossier werd ingediend bij Ruimte Vlaanderen en is volledig en ontvankelijk verklaard. 

Sinds 2 maart loopt een openbaar onderzoek waarbij iedereen tot en met 31 maart de plannen kan inkijken en opmerkingen of bezwaren kan indienen. 

De plannen inkijken kan:

Een bezwaarschrift indienen kan online via het Omgevingsloket of schriftelijk, gericht aan het college van burgemeester en schepenen. 

Gefaseerde uitvoering, startdatum werken nog niet bekend 

  • De werken worden gefaseerd uitgevoerd om de impact op de omgeving te milderen.
  • Voor de start van de werken op het terrein organiseert AWV nog een infomoment, mogelijks in de loop van het voorjaar.
  • De startdatum is momenteel nog niet bekend.