Overslaan en naar de inhoud gaan

Toegankelijke bushaltes aan Rooigemlaan

Toegankelijke bushaltes aan Rooigemlaan

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Plaats

Weg

R40

Wat en waarom?

Aanleg nieuwe bushaltes aan Rooigemlaan

Het Agentschap Wegen en Verkeer maakt werk van twee nieuwe bushaltes langs de Rooigemlaan (R40) ter hoogte van de Drongensesteenweg (N466) in Gent. De bushaltes ‘Gent Malem (Rooigemlaan)’ richting Palinghuizen en Nieuwe Wandeling worden opnieuw aangelegd zodat ze toegankelijk zijn voor alle reizigers. 

Wat verandert er?

 • Verhoogd perron: beide haltes krijgen een verhoogd perron en de bus stopt op de rijweg. Zo kan iedereen vlot op- en afstappen. 
 • Veilig fietspad: we leggen het fietspad achter het perron aan zodat er in de toekomst geen conflict meer is tussen fietsers, de bus en wachtende reizigers. 
 • Bushaltes schuiven op: de halte richting Palinghuizen verschuift naar de overkant van het kruispunt en de halte richting Nieuwe Wandeling komt voorbij de Colruyt te liggen. Hierdoor zullen aan beide kanten van de weg parkeerplaatsen verdwijnen. In totaal gaat het over 9 parkeerplaatsen.

Toegankelijke bushaltes

Wegen en Verkeer werkt overal in Vlaanderen aan veiligere en comfortabelere bushaltes. Busverkeer zal in de toekomst aan de bushaltes op de rijweg stoppen om de toegankelijkheid te vergroten. We leggen overal een verhoogd perron aan, zodat in- en uitstappen makkelijker wordt voor mensen met een beperkte mobiliteit en mensen met kinderwagens. Bovendien kunnen de bussen hun halte vlotter verlaten door op de rijweg te stoppen. Ze moeten dan niet invoegen in het verkeer, wat zorgt voor meer stiptheid. Lees meer over hoe Wegen en Verkeer aan toegankelijke bushaltes werkt op deze pagina.

Timing en impact?

3 weken werken

De werken starten op maandag 8 april. Als alles vlot verloopt en bij goed weer, duren de wegenwerken tot en met vrijdag 26 april 2024. We werken in 2 fasen:

 • 8 april – 17 april: bushalte richting Nieuwe Wandeling
 • 17 april – 26 april: bushalte richting Palinghuizen

Tijdelijk parkeerverbod 

Tijdens de volledige duur van de werken geldt er een parkeerverbod ter hoogte van de werfzone. 

 • In de richting van Nieuwe Wandeling geldt het parkeerverbod vanaf huisnummer 111 tot en met huisnummer 79. 
 • In de richting van Palinghuizen geldt het parkeerverbod vanaf de start van de parkeerstrook tot en met huisnummer 80.

Omleidingen voor fietsers en gemotoriseerd verkeer

Fase 1 (maandag 8 april - woensdag 17 april): bushalte richting Nieuwe Wandeling

 • Voetgangers gebruiken het voetpad aan de overkant van de weg. Ter hoogte van de werfzone is het voetpad niet toegankelijk, oversteken kan aan de Drongensesteenweg (N466) en via de onderdoorgang aan Leiekaai. Dit geldt gedurende de volledige duur van de werken, van 8 tot 26 april.
 • Fietsers richting Nieuwe Wandeling rijden om via de Drongensesteenweg (N466), Kaarderijstraat, Leiekaai, de fietsonderdoorgang en Herdenkingslaan. Dit geldt gedurende de volledige duur van de werken, van 8 tot 26 april.
 • Het openbaar vervoer kan tijdens de werken de bestaande bushaltes blijven gebruiken.
 • Het gemotoriseerd verkeer richting Nieuwe Wandeling rijdt ter hoogte van de werfzone op één rijstrook in plaats van twee. Tijdens de asfalterings- en markeringswerken zal er op vrijdag 26 april een kortstondige inname zijn van een rijstrook in beide richtingen.

Fase 2 (woensdag 17 april - vrijdag 26 april): bushalte richting Palinghuizen

 • Voetgangers gebruiken het voetpad aan de overkant van de weg. Ter hoogte van de werfzone is het voetpad niet toegankelijk, oversteken kan aan de Drongensesteenweg (N466) en de Appelstraat. 
 • Fietsers richting Palinghuizen rijden om via de Drongensesteenweg (N466), de Geitstraat en de Appelstraat. 
 • Het openbaar vervoer kan tijdens de werken de bestaande bushaltes blijven gebruiken.
 • Het gemotoriseerd verkeer richting Palinghuizen rijdt ter hoogte van de werfzone op één rijstrook in plaats van twee. Tijdens de asfalterings- en markeringswerken zal er op vrijdag 26 april een kortstondige inname zijn van een rijstrook in beide richtingen.