Overslaan en naar de inhoud gaan

Rupeltunnel vijf opeenvolgende nachten afgesloten in maart

Rupeltunnel vijf opeenvolgende nachten afgesloten in maart

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Beëindigd

Provincie

Weg

A12

Wat en waarom?

Uitgebreide onderhoudswerken

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zal onderhouds- en injectiewerken uitvoeren in de Rupeltunnel op de A12 in Boom. Gedurende vijf opeenvolgende nachten wordt de tunnel hiervoor afgesloten in één enkele richting, maar soms ook in beide richtingen tegelijk. Overdag blijft de tunnel steeds open. 

De tunnels op de Vlaamse hoofdwegen krijgen regelmatig een grondige onderhoudsbeurt (bv: wanden wassen, verlichting reinigen en lampen vervangen, vluchtdeuren nakijken, enz.). Om de hinder voor de weggebruikers zo klein mogelijk te houden, gebeurt dat 's nachts. Zo’n onderhoudsbeurt verloopt telkens volgens een standaardprocedure: de tunnelkoker wordt tijdelijk afgesloten en AWV leidt het verkeer om. Af en toe is AWV genoodzaakt om tunnels ook af te sluiten voor specifieke technische ingrepen of herstellingen. Dan wordt ernaar gestreefd om dezelfde sluitingsprocedures en timings te hanteren, afhankelijk van het soort werken.

De standaard onderhoudswerken aan de Rupeltunnel (nacht 9 en 10 maart) gaan dit keer net vooraf aan specifieke herstellingswerken (nacht 11, 12 en 13 maart). In de tunnel is momenteel een lekkende voeg die gedicht moet worden. AWV zal de herstelling uitvoeren door middel van vloeibaar rubber te injecteren in de voeg van de tunnel. Het gaat hier over werken waarbij men erg precies en minutieus te werk moet gaan: er moeten boringen uitgevoerd worden tot drie meter lengte, vervolgens gaat de injectie van start en worden achteraf de betonzones hersteld.

Timing en impact?

Afsluitingen Rupeltunnel

De onderhouds-  en injectiewerken starten op woensdagavond 9 maart (20u00) en duren tot en met maandagochtend 14 maart (5u00). AWV sluit de tunnel enkel af tijdens de (late) avond en gedurende de nacht. Overdag is er dus geen hinder en blijft de Rupeltunnel volledig open in beide richtingen. 

Moet je met de wagen naar Brussel of Antwerpen? Dan raadt AWV aan via de E19 te rijden. Lokaal verkeer zal telkens ook bovengronds kunnen omrijden via gewestweg N177 (Rupelbrug). Het verkeer in de richting van Antwerpen verlaat daarvoor de A12 via afrit 8 Rupel-Kanaalzone en het verkeer naar Brussel neemt afrit 9 Boom.

  • Woensdagavond 9/03 tot donderdagochtend 10/03 – tussen 20u00 en 6u00 – tunnel afgesloten in de richting van Antwerpen
  • Donderdagavond 10/03 tot vrijdagochtend 11/03 – tussen 20u00 en 6u00 – tunnel afgesloten in de richting van Brussel
  • Vrijdagavond 11/03 tot zaterdagochtend 12/03 – tussen 22u30 en 9u00 – tunnel afgesloten in de richting van Antwerpen
  • Zaterdagavond 12/03 tot zondagochtend 13/03 – tussen 20u00 en 10u00 – tunnel afgesloten in beide richtingen
  • Zondagavond 13/03 tot maandagochtend 14/03 – tussen 20u00 en 5u00 – tunnel afgesloten in beide richtingen

Meer weten over de periodieke onderhoudswerken in de tunnels op de Vlaamse hoofdwegen en de geplande sluitingen? Check dan zeker deze webpagina van het Vlaams Verkeerscentrum. 

Vragen? Contacteer ons

Contact
Wegen en Verkeer Antwerpen

Contactformulier