Overslaan en naar de inhoud gaan

Omvormen bushaltes aan Tiensepoort en Parkpoort

Omvormen bushaltes aan Tiensepoort en Parkpoort

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Binnenkort

Plaats

Weg

R23

Wat en waarom?

Veilige, uitstulpende bushaltes

Op de binnenring van Leuven (R23) worden de haltes Tiensepoort en Parkpoort omgevormd naar veilige, uitstulpende bushaltes. Beide bushaltes krijgen een verhoogd perron waardoor reizigers comfortabeler in- en uitstappen en instappen ook voor rolstoelgebruikers een stuk toegankelijker wordt. Ook voor blinden en slechtzienden worden de nodige blindegeleidetegels aangebracht.

De bus zal in de toekomst aan beide haltes op de rijweg halteren en het fietspad wordt achter het busperron aangelegd zodat fietsers en reizigers niet in conflict komen.

De omvorming van de bushaltes op de binnenring heeft nog andere voordelen:

  • Het is veiliger omdat de bus zijn voorrang niet hoeft op te eisen zoals bij het uitrijden van een haltehaven.
  • De bus wint tijd. Het rijcomfort voor de staande reiziger is ook hoger omdat de bus minder manoeuvres maakt. Eventuele wachttijden voor de achterliggende wagens zijn niet langer dan bij een gewone haltehaven.
  • Auto’s kunnen zich niet foutparkeren

De huidige haltes Tiensepoort en Parkpoort aan de binnenring (R23) in Leuven.

Timing en impact?

Werken vanaf 26 oktober starten aan Tiensepoort

Vanaf 26 oktober wordt er gewerkt aan de bushalte van de Tiensepoort. Vanaf 3 november werken we aan de bushalte van de Parkpoort. De werken duren aan elke halte drie weken. Toch is het mogelijk dat de planning van de werken wijzigt. Door de corona-maatregelen is het niet steeds mogelijk om materiaal te bekomen bij de centrale.

Inname van 1 rijstrook

De binnenring van Leuven (R23) blijft tijdens de werken open maar om veilig te kunnen werken, zal 1 van de 2 rijstroken ingenomen worden als werfzone. Wegen en Verkeer probeert de hinder zo beperkt mogelijk te houden, maar door de inname van een rijstrook op de ring overdag en de opeenvolging van beide werken zal er gedurende een maand hinder zijn.

Fietscorridor

Tijdens de werken aan beide bushaltes is het fietspad niet beschikbaar. Daarom wordt een fietscorridor aangelegd naast de werfzone. Deze corridor bevindt zich op de ingenomen rijstrook. Fietsers zullen zich zo op de Geldenaaksevest kunnen verplaatsen.

Parkeerverbod tijdens werken

De parkeerplaatsen ter hoogte van de werken, vaak voor of na de bushalte kunnen voor de gehele duur van de werken niet gebruikt worden. Er zal een parkeerverbod geplaatst worden.

Ook de fietsenstalling ter hoogte van de huidige bushalte aan de Tiensepoort kan een drietal weken niet gebruikt worden. De Stad Leuven zorgt hier voor een parkeerverbod en volgt dit verbod op.

 

Contact

Contacteer ons bij vragen

Contact
Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant
Telefoon
016 66 57 50
Website