Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe ontsluitingsweg voor stelplaats De Lijn ter hoogte van Krijgsbaan

Nieuwe ontsluitingsweg voor stelplaats De Lijn ter hoogte van Krijgsbaan

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Provincie

Plaats

Weg

R11

In het kader van de ontsluiting van de toekomstige stelplaats van De Lijn, start een aannemer vanaf dinsdag 30 mei met de aanleg van een nieuwe ontsluitingsweg. De nieuwe weg zal via een lichtengeregeld kruispunt aansluiten op de Krijgsbaan. De Lijn, het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de stad Mortsel voeren de werken in samenspraak uit. De ingrepen duren tot het najaar van 2023. Tijdens de werken blijft verkeer op de Krijgsbaan mogelijk in beide richtingen via versmalde rijstroken.

Wat en waarom?

Duurzame en groene stelplaats voor stadsbusvervoer

Vervoersmaatschappij De Lijn zorgt in samenwerking met AWV en de stad Mortsel voor de realisatie van een nieuwe stelplaats voor bussen. De stelplaats vormt een groener en duurzamer alternatief voor stelplaats Zurenborg. Vanuit de nieuwe stelplaats wordt in de toekomst het Antwerpse stadsbusvervoer georganiseerd. De toekomstige site zal via een nieuwe weg aansluiten op de Krijgsbaan (R11), ter hoogte van Sportlandschap Mortsel. Het kruispunt van de R11 met de Luchthavenlei en de Gasthuishoeven wordt daarvoor heraangelegd en omgevormd tot een lichtengeregeld kruispunt. 

Timing en impact?

Werken in twee fases, omleiding voorzien

De werken verlopen in twee fases om de bereikbaarheid en de doorstroming voor omwonenden en bezoekers van het Sportlandschap te garanderen. Verkeer op de Krijgsbaan zal steeds in beide richtingen kunnen passeren via versmalde rijstroken.

Tijdens de eerste fase, van 30 mei tot eind juli, werkt de aannemer aan de zijde van de luchthaven. Doorgaand verkeer aan de kant van het Sportlandschap passeert via versmalde rijstroken. Verkeer komende van de Gasthuishoeven passeert via tijdelijke verkeerslichten met sensoren. Je kan zowel richting Mortsel als richting Borsbeek wegrijden. Wie het Sportlandschap wil bereiken komende van Borsbeek, keert aan het kruispunt met de Heirbaan. Fietsers van en naar Berchem slaan rechtsaf richting Sportlandschap en fietsostrade.

Tijdens de tweede fase, van eind juli tot eind september, voert de aannemer ingrepen uit aan de zijde van het Sportlandschap. Doorgaand verkeer aan de kant van de luchthaven passeert deze keer via versmalde rijstroken. Hieronder vind je meer informatie over de verkeerssituatie per rijrichting:

  • Verkeer komende van Mortsel richting Borsbeek rijdt via de R11. Wie het sportlandschap of het woonwagenpark wenst te bereiken, kan dat via een tijdelijke voorsorteerstrook richting de onderdoorgang van de spoorwegbrug.
  • Verkeer komende van Borsbeek richting Mortsel dient ter hoogte van de aan te leggen ontsluitingsweg af te draaien richting het recent aangelegde rondpunt en rijdt zo verder richting Mortsel.
  • Verkeer van het Sportlandschap¬†richting Mortsel rijdt via de fietsostrade naar de Luchthavenlei en bereikt zo de nieuwe ontsluitingsweg. Vervolgens slaat men rechtsaf op de Krijgsbaan.
  • Verkeer van het Sportlandschap richting Borsbeek rijdt via de fietsostrade naar de Luchthavenlei en de nieuwe ontsluitingsweg. Daarna slaat het rechtsaf op de Krijgsbaan om te keren op de Heirbaan.

Doorgaand fietsverkeer tussen Mortsel en Borsbeek volgt de Luchthavenlei onder de brug door richting Sportlandschap. Vervolgens fiets je door het Sportlandschap via Gasthuishoeven en Zoomweg richting Borsbeek of omgekeerd. Bekijk het omleidingsplan op de website van Mortsel. Fietsverkeer op de fietsostrade volgt de Luchthavenlei om zo de fietsostrade te bereiken.

De huidige planning van de werken werd opgemaakt onder voorbehoud van gunstige werf- en weersomstandigheden en kan bijgevolg nog wijzigen.