Nieuw hoppinpunt met toegankelijke bushaltes langs Mechelsesteenweg
Algemeen Overzicht
Vanaf 8 januari zullen er ter hoogte van het station tijdelijke verkeerslichten staan. Het verkeer op de Mechelsesteenweg zal twee maand lang (tot begin maart) beurtelings (één rijrichting tegelijk) rijden. Zodat het autoverkeer toch nog enigszins vlot voorbij de werf geraakt, zullen gedurende die periode de verkeerslichten aan de kruising van de Mechelsesteenweg en de fietssnelweg F3 Leuven-Brussel op oranje knipperlicht gezet worden. Als de verkeerslichten van de fietssnelweg zouden blijven werken zoals gewoonlijk, zou er op de drukke momenten fileopbouw zijn van aan de fietssnelweg (de Erpsestraat) tot voorbij de werf van het Hoppinpunt. Dat zou de doorstroom van het verkeer heel erg bemoeilijken. Daarom is er beslist om de verkeerslichten aan de fietssnelweg in te stellen op oranje knipperlicht. Dat betekent wel dat de automobilisten op de gewestweg en de fietsers op de fietssnelweg extra voorzichtig moeten zijn aan de kruising van de Mechelsesteenweg en de fietssnelweg.
Wat en waarom?
Verhoogde bushaltes en veilige oversteekplaats
Het Agentschap Wegen en Verkeer voert aanpassingen uit op de Mechelsesteenweg (N227) in Nossegem, Zaventem. Ter hoogte van de spoorwegbrug verdwijnen de parkeerplaatsen parallel aan de rijbaan om plaats te maken voor een verlaagde oversteekplaats voor fietsers en voetgangers, zodat iedereen er comfortabel en veilig kan oversteken. We leggen ook 2 nieuwe verhoogde bushaltes aan op de rijweg. Zo kan iedereen vlot op- en afstappen en maken we het openbaar vervoer toegankelijk voor iedereen. Doordat de bus op de rijweg stopt, moet deze niet terug invoegen in het verkeer en zorgen we voor vlotter openbaar vervoer.
Hoppinpunt aan station Nossegem
Het station van Nossegem wordt bovendien ingericht als Hoppinpunt. Weggebruikers kunnen hier vlot overstappen op verschillende vervoermiddelen. Er is een ruime parking, inclusief parkeerplaatsen voor autodelen en voor personen met een handicap, voor iedereen die er de bus of trein neemt. Naast de fietsenstalling komen er ook deelfietsen. Zo brengen we alle beschikbare vervoermiddelen samen op één locatie, waarbij alle informatie steeds terug te vinden is op de Hoppinzuil.
Over basisbereikbaarheid en Hoppin
Basisbereikbaarheid, Hoppin gedoopt in de communicatie naar het brede publiek, is de nieuwe mobiliteitsvisie voor Vlaanderen. Met Hoppin zet Vlaanderen in op efficiënter, duurzamer en flexibeler openbaar vervoer voor iedereen. Combimobiliteit staat daarin centraal: het combineren van verschillende vervoermiddelen om vlot een bestemming te bereiken. Vraag en aanbod worden daarvoor op elkaar afgestemd en alle oplossingen voor het openbaar vervoer worden gebundeld onder één herkenbare naam, Hoppin. De trein, tram en bus blijven vaste waarden. Op drukke lijnen zetten we snellere en frequentere bus- en tramverbindingen in. Op minder drukke lijnen organiseren we het aanbod anders en komt er flexvervoer waarbij je vooraf een rit boekt. Ook deelsystemen vormen een aanvulling op de bus- en tramverbindingen van De Lijn. Met een deelfiets- of wagen leg je vlot het eerste of laatste deel van je traject af. Er wordt ook rekening gehouden met het fiets- en wegennetwerk zodat je makkelijk je eigen fiets of wagen kan combineren met het openbaar vervoer.
Meer info over Hoppin: www.hoppin.be
Timing en impact?
Beurtelings verkeer vanaf begin januari
De werken gaan in de week van 8 januari 2024 van start en duren volgens de huidige planning tot midden maart 2024. In geval van winters weer, kunnen de werken langer duren. Om de hinder te beperken, werken we in 2 fasen.
- Januari 2024: werken op de weghelft richting Nossegem en de E40.
- Februari 2024: werken op de weghelft richting Steenokkerzeel.
Door te werken in 2 fasen, is om beurten een weghelft afgesloten.
- Voetgangers en fietsers steken aan de tijdelijke verkeerslichten voor en na de werfzone over.
- Openbaar vervoer: bussen van De Lijn ondervinden geen hinder, maar kunnen vertraging oplopen. Raadpleeg delijn.be/routeplanner voor actuele informatie.
- Gemotoriseerd verkeer: aan de werfzone is beurtelings verkeer mogelijk door tijdelijke verkeerslichten.
Vragen? Contacteer ons:
- Contact
-
Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant
-