Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer veiligheid voor busreizigers aan Leuvensepoort in Diest: verplaatsen/herinrichten van twee bushaltes

Meer veiligheid voor busreizigers aan Leuvensepoort in Diest: verplaatsen/herinrichten van twee bushaltes

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Binnenkort

Plaats

Weg

R26

Het Agentschap Wegen en Verkeer verplaatst de twee bushaltes die momenteel op de rotonde liggen van de Commissaris Neyskenslaan (R26), de Leuvensestraat (N2) en de Leuvensesteenweg (N29). De bushaltes verschuiven honderd meter en komen langs de Commissaris Neyskenslaan te liggen. Deze locatie is veiliger voor de fietsers op de rotonde en voor de busreizigers. De bushaltes worden comfortabeler en aangepast ingericht zodat ook minder mobiele busreizigers er gemakkelijk kunnen op- en uitstappen. 

Wat en waarom?

Twee comfortabele bushaltes op een veilige locatie 

Momenteel liggen er twee bushaltes op de rotonde aan de Leuvensepoort. Die locatie is niet ideaal, want de bus moet er bij het stoppen telkens het fietspad overrijden. Dat is niet veilig voor de fietsers. Op de nieuwe locatie, honderd meter verderop langs de Commissaris Neyskenslaan (R26), is er geen gevaar voor de fietsers. De bus zal er stoppen op de rijbaan en de busreizigers kunnen in alle comfort vanop de nieuwe, verhoogde bushaltes op- en afstappen.  

Veilige "uitstulpende" haltes

Wegen en Verkeer legt op veel locaties in Vlaanderen "uitstulpende" bushaltes aan, met een uitstulping in de stoep zodat de bus op de rijbaan kan stoppen zonder een parkeermanoeuvre te doen. Dat heeft de volgende voordelen:

  • Het is veiliger omdat de bus zijn voorrang niet hoeft "op te eisen" (zoals bij inrichtingen waarbij de bus naast de rijbaan parkeert).
  • De bus wint tijd en het rijcomfort voor de staande reiziger is hoger omdat de bus niet "waggelt" (omdat hij niet moet parkeren). De eventuele wachttijden voor de achterliggende wagens zijn niet langer dan bij een gewone halte.
  • Een uitstulpende ruimte neemt minder ruimte in dan een gewone halte. De uitstulping biedt plaats aan de nodige halte accommodatie zoals het schuilhuisje, een fietsenstalling, ... 
  • Bij uitstulpende haltes wordt meestal het fietspad achter de bushalte aangelegd, zodat fietsers en reizigers niet in conflict komen 
  • Foutparkeren wordt nagenoeg onmogelijk 

Bloembakken op bestaande locatie van bushalte

De stad Diest zal bloembakken plaatsen op de huidige locaties van beide bushaltes, op het wegdek waar de letters BUS staan aangegeven. De nieuwe bushokjes, de vuilnisbakken en de fietsenstallingen naast de bushaltes worden voorzien door de stad Diest. Het Agentschap Wegen en Verkeer plaatst alle nieuwe infrastructuur.

Samen met het gemeentebestuur werd er ook beslist om maximaal een vijftal bomen op de Commissaris Neyskenslaan te verwijderen, in beide rijrichtingen. Zo kunnen de bushaltes volgens de wettelijke normen veilig worden geplaatst en aangelegd.

Bushalte wordt 150 meter verder aangelegd op vraag van stad 

De aannemer zal de bushalte in de rijrichting van de Halve Maan ongeveer 150 meter verder aanleggen dan aanvankelijk voorzien was, net voor (als je van de Leuvensepoort komt) de kruising van de Commissaris Neyskenslaan en de Speelhofstraat. Deze aanpassing van de plannen komt er op vraag van het stadsbestuur van Diest. De bushalte kan pas effectief aangelegd worden als Fluvius op vraag van de stad Diest de wegverlichting (die eigendom is van de stad Diest, in beheer van Fluvius) verplaatst. 

Timing en impact?

Uitvoering tweede bushalte in oktober en november

Wegen en Verkeer start vanaf 22 oktober tot en met 22 november met de aanleg van de tweede bushalte. De aannemer zal de bushalte in de rijrichting van de Halve Maan ongeveer 150 meter verder aanleggen dan aanvankelijk voorzien was, net voor (als je van de Leuvensepoort komt) de kruising van de Commissaris Neyskenslaan en de Speelhofstraat. De werken duren ongeveer een maand.

Commissaris Neyskenslaan open in beide rijrichtingen

De aannemer zal voor de plaatsing en de aanleg van de bushaltes grotendeels in de bermen van de weg werken. Hierdoor blijft de Commissaris Neyskenslaan tijdens de werken steeds open voor verkeer, in beide rijrichtingen. Enige hinder is mogelijk. Langs de werfzone geldt een snelheidsbeperking van 30 km/u.

Doorgang voor fietsers en voetgangers

Fietsers en voetgangers kunnen volgen een korte omleiding langs de Speelhofstraat.

Anderhalve maand parkeerverbod

Ter hoogte van de werfzone zullen de parkeerstroken niet gebruikt kunnen worden. Wegen en Verkeer excuseert zich voor dit ongemak en bedankt omwonenden om tijdens deze periode een alternatieve parkeergelegenheid te zoeken.

 

Documenten

Bewonersbrief

Hieronder kan u de bewonersbrief voor omwonenden van de Commissaris Neyskenslaan lezen.

Contact

Contacteer ons bij vragen

Contact
Agentschap Wegen en Verkeer
Telefoon
016 66 57 50
Website