Overslaan en naar de inhoud gaan

Marktplein / Kapellestraat: nieuwe verharding voor rijweg, onderhoud voetpad en ingrepen voor meer verkeersveiligheid

Marktplein / Kapellestraat: nieuwe verharding voor rijweg, onderhoud voetpad en ingrepen voor meer verkeersveiligheid

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Plaats

Weg

N272

UPDATE 15/09/2021: De aannemer is ondertussen gestart aan de opbraak van het kruispunt Hoogstraat met de Kapellestraat.  Vanaf maandag 20 september wordt de volledige zone van de Hoogstraat tot voorbij kapper Etienne geasfalteerd. De huidige omleiding blijft behouden tot 22 oktober omdat er in de laatste zone van de Geraardsbergsestraat tot aan de zijstraat Bosstraat nog gewerkt wordt. Onder Timing en Impact is het verdere verloop van de werken terug te vinden.

Wegen en Verkeer vernieuwt in de zomer en het najaar van 2021 de verharding van de rijweg van de gewestweg N272. Het gaat meerbepaald over het vijfhonderd meter lange stuk tussen het gemeenteplein en kapper "Etienne". Ook het stukje tussen de Kapelledreef en de Bosstraat wordt aangepakt. We maken van de gelegenheid gebruik om ook de voetpaden een onderhoudsbeurt te geven, fietssuggestiestroken aan te leggen en het kruispunt van de Hoogstraat veiliger te maken. De werken worden in fasen uitgevoerd. Op deze pagina vindt u de actuele informatie over de werken. 

Wat en waarom?

Nieuwe rijweg in asfalt 

De betonplaten van de rijweg worden opgebroken en vervangen door een asfaltverharding. Dat betekent minder geluidshinder en meer rijcomfort voor fietsers en automobilisten. 

Andere verbeteringen 

Het kruispunt van de Kapellestraat en de Hoogstraat wordt veiliger gemaakt. Het wordt na de werken compacter - en daardoor overzichtelijker - en we leggen  dwars over de Hoogstraat een veilige oversteekplaats aan voor de voetgangers. 

Wegen en Verkeer legt fietssuggestiestroken aan om de aandacht van automobilisten voor de fietsers te verhogen. Waar die fietssuggestiestroken precies aangelegd worden, moet Wegen en verkeer nog bespreken met het gemeentebestuur van Galmaarden. Ten slotte krijgen ook nog de voetpaden op het tweehonderd meter lange stuk tussen de Hoogstraat en de inrit van de school ter hoogte van de Watermolenstraat, in de rijrichting van Sint-Paulus, een onderhoud. 

   

   Timing en impact?

   Kapellestraat wordt afgesloten voor doorgaand verkeer tot einde september

   Vanaf 2 augustus tot eind september wordt de Kapellestraat (N272) 2 maanden volledig afgesloten voor het autoverkeer tussen de Hoogstraat en het einde van de bebouwde kom. Het doorgaande verkeer wordt omgeleid via Viane, Herhout en Herne. 

   Zone Kapellestraat tussen de Hoogstraat en de Watermolenstraat

   De laatste onderlaag asfalt is ondertussen aangebracht op de Kapellestraat tussen de Hoogstraat en de Watermolenstraat. De aannemer werkt in deze zone het voetpad verder af voor de start van het nieuwe schooljaar.  

   Vanaf de week van 13 september zal de aannemer het kruispunt Hoogstraat-Marktplein verder afwerken. Hiervoor wordt met tijdelijke verkeerslichten gewerkt en wordt het verkeer omgeleid via de Watermolenstraat. 

   Zone Kapellestraat tussen de Watermolenstraat en einde bebouwde kom

   Ondertussen is de aannemer gestart met de opbraak van het gedeelte tussen de Watermolenstraat en het einde van de bebouwde kom. De werfleiding heeft vastgesteld dat auto's nog proberen doorrijden. Iedereen moet zich opnieuw wat aanpassen aan de nieuwe verkeerssituatie en we vragen dan ook om de bestaande omleiding te volgen via Viane, Herhout en Herne.

   De verbinding Hoogstraat - Watermolenstraat is nu mogelijk voor plaatselijk verkeer. Doorgaand verkeer volgt ook nog steeds dezelfde omleiding. 

   In de week van 20 september zijn ook hier de werken afgerond na het volledig aanleggen van de laatste bovenste laag asfalt van aan de Hoogstraat tot aan het einde van de bebouwde kom.

   Zone op de Geraardsbergsestraat ter hoogte van de Bosstraat

   De aannemer werkt vanaf woensdag 22 september richting Viane-Moerbeke ter hoogte van de Bosstraat. Ook hier is de rijweg voor doorgaand verkeer volledig afgesloten. Bewoners mogen indien mogelijk wel tot aan hun woning rijden. Bij omwonenden wordt door de aannemer een brief bezorgd. De rijweg wordt opgebroken tot en met de fundering en wordt heraangelegd in asfalt. Dit werk duurt tot en met de week van 18 oktober. De bestaande omleiding via Viane, Herhout en Herne wordt behouden voor deze werken.

   Actuele hinder voor actieve weggebruikers

   • Voetgangers kunnen gebruik blijven maken van het voetpad over de gehele werfzone
   • Fietsers zullen tijdelijk moeten afstappen om vervolgens het voetpad van de Kapellestraat te gebruiken. 
   • De klanten van De Lijn kunnen best vooraf de routeplanner op delijn.be bekijken.
   • Doorgaand verkeer blijft de omleiding volgen via Viane, Herhout en Herne.

   Vragen over de werken?

   Contact
   Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant
   Telefoon
   016 66 57 50
   Website