Overslaan en naar de inhoud gaan

Kruispunt Tiensesteenweg / Boutersemstraat / Helstraat: verkeerslichten en veilige oversteekplaatsen

Kruispunt Tiensesteenweg / Boutersemstraat / Helstraat: verkeerslichten en veilige oversteekplaatsen

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Beëindigd

Plaats

Weg

N223

 

 

Wat en waarom?

Veiligheid voor alle weggebruikers

Het kruispunt van de Tiensesteenweg met de Boutersemstraat en Helstraat wordt een stuk veiliger ingericht. De Helstraat en Boutersemstraat sluiten allebei schuin aan op de Tiensesteenweg, waardoor het kruispunt vandaag onoverzichtelijk is. 

Verbeteringen na de werken

  • Verkeerslichten met drukknoppen: aan het kruispunt komen verkeerslichten met drukknoppen, zodat fietsers en voetgangers via apart groen licht de steenweg veilig kunnen oversteken.
  • Rechtsaf door rood: fietsers vanuit de Helstraat en de Boutersemstraat mogen tijdens het rode verkeerslicht de Tiensesteenweg rechtsaf oprijden, zodat ze zich al aan de volgende oversteek kunnen opstellen indien nodig of hun weg al kunnen verder zetten langs de gewestweg.
  • Nieuwe zebrapaden en duidelijk gemarkeerde oversteekplaatsen: voetgangers en fietsers zullen na de werken veiliger kunnen oversteken.
  • Veilige fietspaden: de fietspaden zullen beter op elkaar aansluiten en de fietsers zullen duidelijker gescheiden worden van het autoverkeer. 

Het kruispunt na de werken: met verkeerslichten, zebrapaden en fietsoversteekplaatsen. Klik op de afbeelding om te vergroten.

Timing en impact?

Werken van begin augustus tot midden september

Wegen en Verkeer werkt vanaf begin augustus op het kruispunt. De werken duren volgens de huidige planning tot midden september. 

Hinder voor autoverkeer

  • Het verkeer op de Tiensesteenweg (N223) kan in beide richtingen voorbij de werken rijden. Er komen tijdelijke verkeerslichten zodat het verkeer beurtelings langs de werf kan.
  • De zijstraten Boutersemstraat en Helstraat worden allebei afgesloten voor het verkeer. Er worden omleidingen aangeduid. (zie kaartje hieronder.)

Hinder voor fietsers

  • Fietsers moeten afstappen en te voet langs de werf gaan. De aannemer zorgt ervoor dat dit op een veilige manier kan gebeuren. 
Omleidingskaart N223 Lubbeek Boutersemstraat Helstraat Tiensesteenweg

De omleidingen in kaart. Het kruispunt wordt in twee fases aangepakt: eerst de ene weghelft, daarna de andere.

Vanaf donderdagavond 16 september (19u30) tot vrijdagochtend 17 september (6u) wordt het volledige kruispunt van de Tiensesteenweg met de Boutersemstraat en Helstraat afgesloten voor de aanleg van de laatste laag asfalt en wegmarkeringen. Al het verkeer tussen Tienen en Sint-Joris Winge moet gedurende één nacht een omleiding volgen via de Tiensesteenweg (N3) en de Diestsesteenweg (N2). Opgelet: deze omleiding wordt nog besproken met lokale politiedienst/gemeentebestuur.