Overslaan en naar de inhoud gaan

Kruispunt Muilenstraat veiliger voor fietsers

Kruispunt Muilenstraat veiliger voor fietsers

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Binnenkort

Plaats

Weg

N207

UPDATE 27/08/21: in de loop van oktober zal een aannemer nieuwe palen voor de verkeerslichten plaatsen op het kruispunt van de Muilenstraat. Pas in november zal een andere aannemer de aanpassingen aan de weginfrastructuur uitvoeren. Daardoor kan in oktober de situatie op het kruispunt er tijdelijk wat eigenaardig uitzien, maar zodra al het werk uitgevoerd is, zal duidelijk worden waar die nieuwe palen voor dienen.

 

 

Wat en waarom?

Kruispunt Muilenstraat veiliger voor fietsers 

Wegen en Verkeer maakt het kruispunt van de Affligemsestraat (N207) en de Muilenstraat veiliger voor fietsers.

Het kruispunt na de werken. Klik op de knop rechtsboven om de afbeelding te vergroten.

Fietsers: geen conflict meer met linksafslaand verkeer en voorsprong op auto’s 

De regeling van de verkeerslichten op de kruispunten wordt aangepast zodat automobilisten die vanuit de zijstraten de gewestweg linksaf willen indraaien apart groen licht krijgen. Zo komen ze niet in conflict met de fietsers die de gewestweg oversteken. De fietsers krijgen na de aanpassingen ook hun eigen groen licht en 'voorsprong' op het autoverkeer bij het oversteken. Er worden ook drukknoppen geïnstalleerd aan de verkleerslichten voor fietsers, zodat ze voortaan groen licht kunnen aanvragen.  

Wegen en Verkeer plaatst ook meer "'detectielussen" in het wegdek. Dat zijn kabels die het verkeer op het kruispunt  "in real time" registreren. Dankzij die detectie kan de elektronische regelaar van het kruispunt beter rekening houden met de actuele verkeersdrukte op de verschillende assen van het kruispunt. 

Fietsers beter zichtbaar 

Wegen en Verkeer past ook de ligging van de fietspaden op het kruispunt aan. De fietspaden komen iets dichter bij de rijweg van de gewestweg te liggen, wat de zichtbaarheid van de fietsers significant verbetert.

Ook verkeerslichten voor Rozenlaan

Het kruispunt van de Rozenlaan zal ook mee opgenomen worden in de regeling van de verkeerslichten, zodat de fietsers die straat ook veilig in- en uit lunnen rijden.  

Kruispunt Kleemputtenstraat:pas na heraanleg 

Eerder stond op deze pagina te lezen dat ook het kruispunt van de Kleemputtenstraat veiliger gemaakt zou worden. Wegen en Verkeer zal die werken pas doen nadat de gemeente Liedekerke de straat heeft heraangelegd.

Timing en impact?

Werken van midden oktober tot eind 2021

Volgens de huidige planning starten de werken midden oktober. Eerst worden de verkeerslichten aangepast, enkele weken daarna starten de aanpassingen aan de rijweg zelf. Normaal gezien zitten de werken erop tegen eind 2021.

Wegen en Verkeer bekijkt momenteel met de gemeente hoe de werken georganiseerd worden en wat de verkeershinder zal zijn. Zodra we concrete informatie hebben over de verkeershinder, leest u dat op deze webpagina.