Overslaan en naar de inhoud gaan

Inrichting busbaan tussen aansluiting A12-R2 en oprit Leugenberg in Ekeren

Inrichting busbaan tussen aansluiting A12-R2 en oprit Leugenberg in Ekeren

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Beëindigd

Provincie

Plaats

Weg

A12
R2

In het voorjaar van 2023 startten het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en Lantis met de aanleg van een busbaan op de A12 in de richting van Antwerpen, tussen de aansluiting van de A12 en de R2 en oprit Leugenberg in Ekeren. De busbaan moet het collectief vervoer van en naar de havenbedrijven interessanter maken voor pendelaars die in de haven werken. De werken worden voornamelijk ‘s nachts uitgevoerd om de hinder te beperken.

Wat en waarom?

Betere doorstroming collectief vervoer bedrijven in het havengebied

Heel wat werknemers van bedrijven in de Antwerpse haven pendelen met een busdienst van en naar hun werkplek, het zogenaamde ‘collectief bedrijfsvervoer’. Om de doorstroming van dat vervoer te verbeteren, leggen we in samenwerking met Lantis een busbaan aan op de pechstrook van de A12 richting Antwerpen. De busbaan komt er als voorbereiding op de verwachte hinder door de Oosterweelwerken op het noordelijk deel van de Ring. Het gaat over een traject van 5 kilometer, tussen de aansluiting van de A12 en de R2 in Antwerpen en oprit Leugenberg in Ekeren.

Enkele aanpassingen van zodra de busbaan in dienst is

De nieuwe busbaan zal rechtdoor lopen langs de op- en afrit Smalleweg. Wie het complex wil op- en afdraaien, zal steeds voorrang moeten verlenen aan het verkeer op de busbaan. Markeringen op het wegdek en verkeersborden maken dat duidelijk.

De aanleg van de busbaan heeft een impact op het snelheidsregime. Momenteel geldt een regime van 120 km/uur. Na de heraanleg zullen drie versmalde rijstroken beschikbaar zijn in plaats van twee. De maximumsnelheid op de A12 wordt daarom teruggebracht tot 100 km/uur. Op de busbaan zal een snelheidsregime van maximum 70 km/uur gelden.

Timing en impact?

Markeringswerken vanaf 23 april

Begin maart plaatste Lantis portieken met dynamische snelheidsborden die de maximumsnelheid op de A12 kunnen weergeven in functie van de verkeersdrukte. Vanaf zondag 23 april brengen we nieuwe wegmarkeringen aan om de functionaliteit en veiligheid van de busbaan te garanderen. De werken vinden voornamelijk ‘s nachts plaats en duren naar alle waarschijnlijkheid tot vrijdagochtend 28 april.

De aannemer werkt telkens tijdens de nacht van 20.00 tot 05.00 uur. De op- en afrit Smalleweg zijn dan afgesloten. Op dinsdag 25 april is het complex Smalleweg overdag eveneens niet toegankelijk. De aannemer plaatst dan enkele verkeersborden. Het verkeer passeert steeds over één of twee versmalde rijstroken. Er geldt een snelheidsbeperking van 50 km/uur.

De werfplanning is namelijk sterk afhankelijk van het weer. Bij regenweer bestaat de kans dat de planning wijzigt en/of de werken langer duren. We bekijken dag per dag of de werkzaamheden kunnen doorgaan.

Vragen? Contacteer ons

Contact
Wegen en Verkeer Antwerpen

Contactformulier